Logo


Naslov članka: Film tjedna: 'Unstoppable'
Podnaslov:
Autor:
Sunday 07 November 2010 - 21:01:32

Oskarovac Denzel Washington i Chris Pine - proslavljen novim Star Trekom - protagonisti su glavnih uloga u novom holivudskom filmu inspiriranom istinitim događajem - očajničkom utrkom da se zaustavi odbjegli teretni vlak i izbjegne katastrofa

Frank Barnes je veteran među strojovođama, koji prevozi tone tereta diljem Pennsylvanije. U kabini lokomotive, na dan kad počinje radnja filma, s njim je mladi Will Colson, kojije tek završio obuku. I dok oni započinju svoj radni dan na tračnicama, koji ni po čemu ne izgleda drugačiji od bilo kojeg drugog, normalnog dana, glupa greška jedne ekipe za održavanje pušta u pogon jedan drugi vlak. No, u tom vlaku nitko nije za kontrolama, a sigurnosni sustavi su isključeni.

Punom brzinom, odbjegli vlak - broj 777 - juri glavnom prugom ravno u grad gdje bi njegov teret - industrijske kemikalije! - mogao izazvati katastrofu. Jedan za drugim, svi napori da ga se zaustavi završavaju neuspjehom.Na kolodvoru, u dispečerskoj smjeni je Connie, koju glumi Rosario Dawson; ona radije naređuje drugim vlakovima da se sklone s puta jurećeg vlaka. Ali, kad on prođe pokraj vlaka broj 1206, u kojemu su naši junaci, iskusni strojovođa uoči priliku da uhvati odbjegli vlak vlastitom lokomotivom i to odostraga. Što i učini. Premda su likovi filma izmišljeni, priča sadrži pojedinosti stvarnog incidenta koji se dogodio u Ohiou, 2001. godine. Redatelj i producent filma Tony Scott kaže da mu je film ponudio konfliktnu situaciju u dvojakom smislu: jedan je u likovima dvojice strojovođa, stješnjenih u maloj kabini i ne uvijek suglasnih oko toga što da se radi, a drugi u samoj drami vlaka koju publika gleda kroz oči nadzornice prometa Rosario Dawson.

Što se čiste akcije tiče, prema Scottu, korišteni su - i demolirani! - pravi vlakovi, a ne da su kompjuterski simulirane scene sudara. I glavni se likovi nalaze u samom središtu akcije bjesomučnog tempa. Doduše, Chris Pine je priznao da je bio vrlo sretan prepustiti mjesto profesionalnom kaskaderu u svim takvim scenama. 'To mi jednostavno ne leži,' kaže. Denzel Washington je, pak, sam izveo sve svoje scene. Za njega je to sastavni dio tumačenja određene uloge.

I redatelj i protagonisti slažu se da je jedna od čari filma bila upravo interpretacija likova stvarnih ljudi, onih koji obavljaju svoj posao svakog dana .. pa čak i onda kad se događa nešto zaista neočekivano. Scenarij filma 'Nezaustavljiv' napisao je Mark Bomback. Snimanje se odvijalo na lokacijama u kolodvorima i na glavnim željezničkim prugama diljem sjeveroistoka Sjedinjenih Država.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9870 )