Logo


Naslov članka: Rubrika MORAM VAM REĆI: FORME FORMULARA
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 27 September 2005 - 10:23:00

Znam pisati.
Znam koliko znam i što sve ne znam.
A ne znam ispunjavati formulare. Ne zato što sam ja nesposobna ili što su oni tako složeni, već što su oblikovani tako da otežavaju komunikaciju.
Mrzim formulare. Kao vrata u bolničkoj čekaonici na kojima ništa ne piše i na koja ne smijem kucati.

Jedna sam od tisuća ljudi koji nedorečene, a neupitne tiskanice frustriraju. Institucije koje ih oblikuju ne snose odgovornost za njihovu preglednost i učinkovitost (vrijeme potrošeno za njihovo popunjavanje za njih je 'tuđe' i 'besplatno'), ali zar trebaju ostati 'nedodirljive'?. Mogu li osviješteni korisnici ove 'polupisane' papire poslati na popravak?

Jedno od načelnih primjedbi rješenjima i nalozima je jednosmjernost komunikacije. Oni koji izdaju tiskanice samo se djelomice predstavljaju i otežavaju reakciju onima kojima nešto nalažu da učine. Ako i ima 'lijeka', treba tražiti 'uputnicu'. Na primjer:

1. Na Rješenju o komunanoj naknadi jednog grada u Istri (Istarska županija bi, po pozitivnim predrasudama, trebala prednjačiti u europskoj susretljivosti prema građanima), , navedeno je, u četiri reda, dugo i nezapamtljivo, ime institucije koja donosi rješenje, ali bez adrese na koju bismo joj se mogli obratiti (ulica i broj, poštanski broj grada, broj telefona, e-maila, faxa, internet stranice).

'Uputa o pravnom lijeku' upućuje nas da žalbu predajemo Odjelu 'neposredno ili putem pošte preporučeno', ali bez adrese na koju treba doći ili na koju treba poslati i bez informacije o radnom vremenu relevantnog Odjela. To ne samo da otežava komunikaciju, već je poskupljuje: telefonski poziv za informaciju o telefonskom broju institucije, telefonski poziv centrali, čekanje na nadležnog sugovornika.

2. Obrazac Naloga Zagrebparkinga (izdanje travanj, 2005.), upućen vlasniku (nepropisno?) parkiranog auta, uz uplatnicu ne sadrži broj telefona, faxa ni e-maila nalogodavca. U sustavu usluge koja se temelji na korištenju telefona (plaćanje parkirališne naknade putem sms poruke) Tvrtka ne otkriva broj telefonska! (možda su u međuvremenu dopunili memorandum tim podatkom, ali od tada nisam primila imala razloga za pismeni kontakt)

3. U Ugovoru o radu na neodređeno vrijeme, u rubrici koja se odnosi na plaću, prostor predviđen za iznos plaće ......... tako je malen, da jedva stane i troznamenkasta brojka (brutto iznosa), bez decimala (vidi scan)...

Ovo su samo neki primjeri formulara koji frustriraju. Ima i gorih. Ima i težih primjera. Ima i onih koje ne mogu ispuniti. Ali i kada dva puta na istoj strani ispišem iste podatke i bez indiga pišem u dva primjerka i u nepredviđeno mali prostor upišem veliku brojku i najbitnije odredbe pronađem u fuss noti, ostajem sa svojim stvavom:

Tiskanica ili pisanica koja se upućuje građanima trebala bi, uz punu adresu izdavača, sadržavati i rubriku Primjedbi, u kojoj bi pismeni primatelji izrazili svoje mišljenje u (o) demokratskoj birokratskoj komunikaciji.Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.985 )