Logo


Naslov članka: Nova cirkuska srijeda, homoseksualna ljubav Rimbauda i Verlainea: 'Ex Madame V' (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 02 November 2010 - 09:59:25

Homoseksualna ljubav Rimbauda i Verlainea na cirkuski način

Cirkuska srijeda, u listopadu pokrenut ciklus cirkuskih filmova (svake prve srijede u mjesecu), u studenom donosi novu poslasticu za ljubitelje ove izvedbene umjetnosti. Cirkuski informacijski centar u srijedu, 3. studenoga 2010., u 20 sati, prikazat će u kinu Grič snimku predstave francuske novocirkuske kompanije Le Nadir „Ex Madame V“ iz 2003. godine.

Le Nadir je začet u Compagnie Lunatic, nastavljajući dominantni novocirkuski trend monodisciplinarnih predstava koje u cjelovečernjoj izvedbi tretiraju jednu jedinu disciplinu, poput klaunerije ili žongliranja. „Ex Madame V“ bila je prva predstava koja koristi samo tehniku cirkuskog užeta. Izvode je zračni akrobati Sébastien Bruas, Rómulo Pelliza i Catherine Casabianca (prva dvojica ujedno su i osnivači skupine), dok ih na udaraljkama prati Benjamin Colin, glasom Michèle Laforest, te violončelom Julie Mondor. Dramaturg je Marc Moreigne.Predstava “Ex Madame V” inspirirana je ljubavnim trokutom Arthura Rimbauda, Paula Verlainea i Mathilde Mauté. Uže ovdje vezuje i razdvaja, spaja i pritišće, prevodeći u cirkuski vokabular kompleksne odnose strasti, ali i samoće. Projekcija predstave skupine Le Nadir, čiji je rad obilježen interesom za rodno-seksualne teme (izvedbeno su začeti na homoseksualnoj ljubavi francuskih pjesnika, a produkcija iz 2010., „Shoot the girl first“, skrenula je pažnju na transvestiju kao kompenzaciju žalovanja za izgubljenom heteroseksualnom ljubavlju), uvodi nas u šesto izdanje Festivala novog cirkusa koji će 13. studenoga u potpunosti biti posvećen estetici queer cirkusa.

„Ex Madame V“ gostovala je na francuskim i svjetskim festivalima (Europa i Latinska Amerika), a izvedba koju ćemo gledati na drugoj Cirkuskoj srijedi održana je u Auchu, na festivalu Circa, jednoj od vodećih francuskih novocirkuskih adresa. Snimku je za CNAC (francuski Nacionalni centar za cirkuske umjetnosti) načinio Raoul Bender.

Cirkuska srijeda zamišljena je kao termin u kojem se Zagrepčani u kinu Grič, najcentralnijem gradskom kinu, mogu upoznati s bogatom cirkuskom tematikom kroz dokumentarne, igrane i art filmske zapise. Osim besplatnim ulazom, organizatori i ovoga puta publiku privlače nagradnom igrom u kojoj jedan posjetitelj, uz malo sreće, osvaja vrijedan cirkuski poklon paket s poklonima u ukupnoj vrijednosti 850 kuna. Nagradni poklon paket pripremili su Mala performerska scena, Cirkorama, Triko i Zmajevna. Na ovoj Cirkuskoj srijedi bit će organizirana i promotivna prodaja ulaznica za „P.P.P.“, jedinu predstavu ovogodišnjeg Festivala novog cirkusa, po cijeni od 50 kuna!


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9831 )