Logo


Naslov članka: Rubrika Moram vam reći: OVRŠNI TV SHOW
Podnaslov:
Autor:
Friday 23 September 2005 - 00:05:06

Ne gledam Televiziju, ali plaćam pretplatu da Je ne moram uvjeravati u to. Neki su zbog principa spremni strepiti od inkasatora, drugi ih izbjegavaju zbog drugih razloga. Ja sam se zalagala za koncept plaćanja računa za usluge (kad se izvrše, ne prije), ali sam pragmatički odustala: što god ja gledala ili ne gledala, plaćam da drugi gledaju ono što neki (zna se koji) hoće da se vidi i čuje u javnosti. Zapravo, svojim mjesečnim prilogom, sudjelujem u televizijskom reality showu u kojem sudjeluju svi gledatelji. I oni koji to ne žele postati!

Regulativa plaćanja pretplate bila bi manje licemjerna da je uvedena obveza plaćanja pretplate po rođenju. 'Zna se da imaš televiziju, a ako je imaš, gledaš je, gledaš bar dnevnik (ako ne gledaš, što ti je?), a ako ništa ne gledaš, slušaš radio, nešto slušaš, moraš platiti!'

OK, plaćam. Putem interneta. Da ne čekam u banci i ne otvaram vrata nepoznatim ljudima. Kad nađem uplatnicu u poštanskom sandučiću, oduzmem (po predlošku u računalu) neki iznos s tekućeg računa. Redovito plaćam pretplatu. Da me puste na miru...Ali to nije dovoljno. Nije dovoljno platiti, ni preplatiti preplatu nije dovoljno, da izbjegneš... Proces. Naplate.

U kolovozu mi s HRT-a šalju Nalog za plaćanje s troškovima opomene za pretplatu za lipanj, koju sam platila prvog srpnja (prošle godine)! Ali, kao što bi u komercijalnoj TV prodaji rekli, TO NIJE SVE!

U subotu 17. rujna, preporučenom poštom uz povratnicu, preuzimamo dopis sa suda s naslovom OVRŠNI PRIJEDLOG, koji je sastavilo odvjetničko društvo neupitne reputacije (popis učenih ljudi na memorandumu, što sam pogriješila, ne mogu, valjda, oni pogriješiti!?). Što sam propustila, što me čeka?.

Prijeti mi pljenidba pokretnina (već vidim bubnjeve na stubištu, čitam Charlesa Dickensa, njegovi vjerovnici pred mojim vratima, moj televizor na tuđem Gepaecku...). A sve to stoga što HRT potražuje dvije pristojbe iz 2004. od kojih je jedna, za ožujak, plaćena u ožujku, a druga, za travanj, plaćena u srpnju. Prošle godine. Vidi izvadke Zagrebačke banke (prvo ih moram pronaći, listati registratore, moram prestati pisati i telefonirati i računati na računalu, pa uspoređivati s malim mjesečnim priznanicama uplata, pa vratiti papire na mjesto, pa provjeriti još jednom). Ne mogu vjerovati!
U svojim 'ovjerovljenim poslovnim knjigama' s nekim datumom svibnja HRT nije evidentirala moju preuranjenu uplatu (15. ožujka), a prije predaje Prijedloga ovrhe odvjetnici nisu provjerili jesam li platila u razumnom međuvremenu.

Dug od 118 pretplatničkih kuna raste za iznos preuranjeno obračunatih zateznih kamata (do 31.12.2004., ali one i dalje teku, i dok ovo pišem, i sve dok ne priznam da sam dužna i platim sve što se traži). A traži se i naknada troška od 405 kuna, od čega je 100 kuna sudska pristojba, a 305 kuna 'sastav s paušalom' i PDV-om!

Neprovjereni dug u 'televizijskim knjigama', bez marketinški uljudne opomene (u kojoj nije ugrađen trošak) ili pregleda dugovanja koji se šalje 'kupcu' (čitaj, gledatelju) prije nego odvjetniku, narastao je Četiri puta! Kome je to u interesu? Pa, HRT ne dobiva više od drugih.
Ma kako mali iznos, tu je jedinstvena sudska pristojba, odvjetnički 'sastav' vjerojatno nije jeftiniji kad se radi o sitnom predmetu (u njega ulažu jednako stručan napor?), a tu je i porez na dodanu vrijednost! Tu se doslovce dodaje vrijednost, u ovim sitnim opomenama, podnescima i rješenjima, u birokratiziranoj formuli u kojoj bi, ipak, trebalo inzistirati na minimumu profesionalnosti.

Zašto HRT nema bolju evidenciju naplate? Ili 'slabije' odvjetnike? Zašto čitavo 'odvjetničko društvo' propušta, prije predaje predmeta Sudu, ažurirati podatke o dugovanju? Zašto ja to moram znati, a nisam pravnik? Zašto se utužuju naplaćena dugovanja i nerelevantnim sadržajima opterećuju sudovi?

Koliko je obveznika po pretplati koji su zaboravili uplatiti ili su izgubili potvrdu da su platili svoje sitne mjesečne obveze, od kojih se ubiru honorari po rutinskim ovršnim 'sastavima'? Mnogi će, impresionirani neupitnim autoritetom memoranduma naloga, platiti sve, pa i ono što (po priloženom nije isključeno) nisu dužni platiti. Sume koje se skupljaju u toj pretplatničkoj televizijskoj sapunici destimuliraju marketinške akcije za stimulaciju redovitog plaćanja pretplate.

Dakle, sastavljam Prigovor. U dovoljnom broju primjeraka (tri). U navedenom roku (8 dana). Kopiram dokumente i dostavljam spise. Obrazlažem i dokumentiram. Gubim vrijeme. Koje ne mogu nikome naplatiti (duševni stres da ne obračunavam - ja sam u obitelji odgovorna za uplate).

A institucije koje od mene potražuju 'nepropuštanje obveza' ne odgovaraju (svojim sredstvima) za vlastite propuste i suradnike. Kako na JAVNOJ TELEVIZIJI (i JAVNOSTI) uključiti takav PROGRAM?Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.981 )