Logo


Naslov članka: Perforacije 2010: Noć performansa (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 23 October 2010 - 10:14:46

Perforacije 2010. – tjedan izvedbene umjetnosti
Rijeka, Zagreb, Dubrovnik 16.-25.10.2010.
Kazalište || Ekologija || Vanjski prostori || Performansi || Simpozij

Poluinterpretacije BADco-a dupkom napunile Mosor, Medika perforirana u noći Performansa


Perforativni četvrtak započeo je točno u podne foto sessionom sa simpatičnim prepariranim medvjedom i Željkom Zoricom na Cvijetnom trgu, nastavio se s nemrtvim zecom u Poluinterpretacijama ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu, zagrebačkom premijerom izvedbene skupine BADco kojom ujedno i obiljeavaju desetljeće rada dok je Noć performansa perforirala Mediku do ranih jutrarnjih sati programom od čak devet performansa: Željko Zorica izveo je Misu za Jamesa Leeja, nastalu na temelju novinskog članka. Slaven Tolj crvenio se razgovarajući s posjetiteljima, Luka Dragić predstavio je svoj prvijenac 'Moje ruke su čiste' uz pomoć Olge Pakalović, a Labrović je zadivo izdržljivošću na trkaćoj traci, dok je Daniel Šurjan licitacijom vlastitog tijela razmatrao s publikom što je uopće organski uzgoj. Makedonski dvojac Jovanovski i Josifovski oživjeli su sjećanje na tragičan događaj iz 1934. - a još k tomu i mladi umjetnici iz galerije Jogurt u Medici spremaju za 4 dana odgovor na Noć performansa.VIDEO PRILOG:
http://www.youtube.com/watch?v=NfQ821mgajA (Video credit: Video sekcija/Queer.hr)


22. listopada 2010. petak
Zagrebački dio festivala završava sa Sanjom Mitrović i doku - performansom „Will you ever be happy again?“. Sanja Mitrović je nedavno dobila BNG Nieuwe Theatre nagradu za reiju upravo za predstavu kojiom gostuje na festivalu Perforacije Will you ever be happy again? u kojem se bavi poviješću, sjećanjem, iskustvom i reinterpretacijom istih u sudaru jednog njemačkog izvođača, jedne srpske izvođačice te dvije kartonske kutije za koje je i sam komad napisan. Po svoj primjerak dokumentarističkog kazališta dođite u petak, 22. listopada u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.


Dubrovački vikend
Od subote 23. listopada u Art radionici Lazareti počinje dubrovački dio festivala Perforacije s Ivicom Buljanom i predstavom „Joseph“ u 20 sati. U nedjelju 24. listopada umjetnička grupa SKROZ, u 18 sati na različitim lokacijama u Starom gradu ispituje granice prihvatljivog u maksimalizaciji rizika za sve uključene: izvođače, autore i publiku. Nedjelja se nastavlja s umjetnikom Markom Milićem u Art radionici Lazareti sa performansom „Series“, a koji počinje u 20 sati. U Art radionici Lazareti, u 13 sati u ponedjeljak 25. listopada predstava za najmlađe „Bembo i Sunce“ pokazuje na primjeru iskoristivost energije Sunca. Na istom mjestu u 20 sati Ivana Sajko predstavlja ljubavnu priču „Rose is a rose is a rose is a rose“. Pratit će je grupa rock glazbenika koji su za ovu dramsku partituru skladali originalnu glazbu.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9762 )