Logo


Naslov članka: HRVATSKI AUTORI I HRVATSKE PREMIJERE FILMOVA U DOKUKINU (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 06 September 2010 - 20:27:19

Novi program u Dokukinu: Predstavljamo autora / Ovaj četvrtak – Nikola Strašek i tri filma ‘Vajt’, ‘Ubil bum te i ‘Kratki pregled raspadanja’ / U sklopu 3. Zagrebi festivala premijere hit dokumentaraca ‘Banane!*’ Frederika Gerttena i ‘Rachel’ Simone Bitton od 10. – 12.9./ U programu i ‘Bastardi utopije’ i ‘TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje’ //

U Dokukinu Croatia, od ovog četvrtka 9.9. započinjemo s našim novim programom ‘Predstavljamo autora’, a prvi u nizu je zagrebački redatelj Nikola Strašek, najpoznatiji po dokumentarcu ‘Ubil bum te’, nominiranom za studentskog Oskara. Uz taj film, prikazat ćemo i njegove druge filmove ‘Vajt’ te najnoviji eksperimentalni dokumentarac ‘Kratki pregled raspadanja’. Nakon projekcije u 21.00 sat slijedi razgovor s autorom.Od 10. do 12.9. održava se filmski program 3. Zagrebi festivala. Na programu su četiri dokumentarca, koji tematiziraju borbu ‘malih protiv velikih’, ‘Davida i Golijata’. Od toga se dva filma u hrvatskoj prikazuju premijerno.

‘Banane!*’ švedskog redatelja Frederika Gerttena prati napeto i neizvjesno suđenje u kojemu je američki odvjetnik Juan “Accidentes” Dominguez u ime nikaragvanskih radnika zaposlenih na plantaži banana, tužio divovski Dole Food, jednog od najvećih svjetskih distributera tog voća.‘Rachel’ francuske redateljice Simone Bitton, film je o američkoj aktivistici koju je 2003. godine, prilikom poušaja rušenja palestinskih kuća u pojasu Gaze pregazio izraelski bager, svjedoci tvrde – namjerno, a o čemu su pisali i hrvatski mediji.Na programu je i američko-hrvatska koprodukcija ‘Bastardi utopije’ Maplea Razse i Pacha Veleza kojemu su centralni likovi troje zagrebačkih anarhista, a redatelji tijekom nekoliko godina prate njihove akcije, razmišljanja i međuodnose. U istom slotu prikazat ćemo i film hrvatskog redatelja Igora Bezinovića ‘TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje’, nastalog u produciji Factuma, koji se nekoliko godina nakon zauzimanja Tvornice duhana Zagreb od strane radnika, osvrće na situaciju njihove sudbine i situaciju danas.
BIOGRAFIJA REŽISERA

Nikola Strašek, rođen je 9.7. 1978 u Zagrebu, završio Klasičnu gimnaziju u Križanićevoj, studirao komparativnu književnost i latinski jezik na Filozofskom fakultetu, sada apsolvent na odsjeku Filmske i TV režije na ADU.

Autor studentskog dokumentarnog filma "Ubil bum te!" koji je sudjelovao u regionalnoj konkurenciji na Zagreb dox-u; osvojio Grand prix na bijenalnoj reviji studentskog filma zagrebačke ADU (FRKA); nagradu za najboljeg debitanta na 16. Danima Hrvatskog Filma i nagradu " Jelena Rajković" za najboljeg mladog redatelja 2007. godine koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih redatelja; nagradu u međunarodnoj konkurenciji Tabor film festivala za najbolji dokumentarni film. " Ubil bum te! " je te godine bio hrvatski kandidat za studentskog Oscara i prikazan je na CILECT-ovoj reviji studentskih filmova u Madridu. Također je prikazan u službenoj konkurenciji na Sarajevo Film Festivalu, 12th International Student Film Festival u Tel – Avivu, South East European student film festival - Early Bird u Sofiji, Mediaschoool 2007 u Lodzu i u New Yorku na Croatian Film Festivalu. Time je postao najmlađi član Hrvatskog društva filmskih redatelja.

Mentor mu je bio poznati hrvatski producent/režiser Nenad Puhovski za čiju je produkcijsku kuću Factum snimio svoj prvi profesionalni uradak "Vajt" u 2009. Vajt je prikazan izvan službene konkurencije na ZagrebDoxu 2009. "Kratki pregled raspadanja" u 2010. je njegov drugi profesionalni uradak izveden u nezavisnoj produkciji, entuzijazmom, vjerom i vlastitim sredstvima režisera, producenta i snimatelja. Premijerno je prikazan na 19. Danima Hrvatskog Filma gdje je dobio iznimne kritike.

FILMOGRAFIJA
• Ubil bum te! ( I will kill you! ),2007.producer:ADU,
• Vajt,2008.producer:Factum,Nenad Puhovski
• Kratki pregled raspadanja (A short history of decay),2010.producer:Igor Piskrec

NAGRADE:
• Nagrada za najboljeg debitanta na 16. Danima Hrvatskog Filma
• Nagrada "Jelena Rajković" za najboljeg mladog režisera na 16. Danima Hrvatskog Filma
• Nagrada za najbolji dokumentarac u međunarodnoj konkurenciji na Tabor Film Festivalu
• Nagrada za najbolji hrvatski dokumentarac na Liburnia Film Festivalu
• F.R.K.A. - grand prix


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9328 )