Logo


Naslov članka: Zeleni: HE Lešće je manjkav i neisplativ projekt koji nam je uzeo kanjon Dobre
Podnaslov:
Autor:
Saturday 07 August 2010 - 12:02:30

Objavio KAportal KA SPECIJAL, UPROPAŠTENI BISER 31. Srpanj, 2010


Iako HEP izjavljuje da nedavna ujezeravanja vrtača, oranica i šuma na području Špehara kod Bosiljeva nisu u suprotnosti s projektnim predviđanjama, mišljenja smo da je ta pojava izravno vezana uz punjenje akumulacije HE Lešće, te da ju HEP-ovci nisu mogli predvidjeti – upozorava Irma Popović Dujmović iz Zelene akcije.

Aktivisti Zelene akcije tvrde da je voda do njiva u općini Bosiljevo došla podzemnim kanalima iz 5 km udaljene HE Lešće

Prije nekoliko mjeseci započelo se s punjenjem akumulacije hidroelektrane Lešće na području Generalskog Stola. Akumulacija se polako punila i potopila ukupno 12 km kanjona krške rijeke Dobre, a prije desetak dana nenadano su se pojavila jezera i bare na širem području oko akumulacije, te potopila i šume i polja te uzbunila lokalno stanovništvo.-Poznato je da je krško tlo porozno, brzo propušta vodu u podzemlje, vode protječu kroz špiljski i jamski sustav, te opet izviru na drugom mjestu. Iz tog razloga svaka krška rijeka ima i svoj podzemni tok, koji često zna biti veći od nadzemnog, a kojeg mi često uopće ne poznajemo. Dakle nestručno je tvrditi da punjenjem akumulacije, tj. podizanjem razine vode na krškom terenu, možete u potpunosti predvidjeti što će se desiti. Svježi primjer punjenja akumulacije HE Lešće očiti je primjer zagonetnosti krškog terena i nemogućnosti procjene pravog utjecaja i štete po okoliš, ali i ljude – ističe Popović Dujmović.

U Zelenoj akciji sa žaljenjem konstatiraju da smo jedan krški biser, potopljeni kanjon Dobre, izgubili unatoč upozorenjima domaćih stručnjaka i udruga, te međunarodnih tijela (Bernska konvencija) o nesiplativosti i manjkavosti tog projekta, te upozoravaju da nam žele uzeti i drugi, rijeku Liku i Kosinjsko polje. Dodatna zastrašujuća činjenica je da u Kosinju žive ljudi, od kojih bi se dio trebao iseliti, a dio nastaviti život u podnožju brane i velikog vodnog vala akumulacije, akumulacije izgrađene u nepredvidivom krškom terenu.Građevina koja je uništila kanjon Dobre - je li vrijedilo?
KAportal je još 17. lipnja, prije nego je upće započelo punjenje jezera, objavio članak naslovljen: “HE Lešće – zbog podzemnih kanala propada investicija vrijedna 95 milijuna kuna“, kojim smo upozorili na mogući ovakav razvoj situacije.

No, glasnogovornik HEP-a Radimir Milišić objavljene informacije nazvao je špekulacijama ustvrdivši kako HEP nema nikakvih saznanja o eventualnim problemima kod punjenja akumulacije.

Međutim, zanimljive su riječi Josipa Gabele, direktora Sektora hidroelektrana HEP-a koji je Milišiću kao stručnjak proslijedio odgovor na upit.

- Što bi bilo kad bi bilo i što će biti ako bude ja vam nažalost ne mogu odgovoriti. Nisam “baba vračara” već samo pragmatičan inženjer s dugogodišnjim radom na pripremi izgradnje i izgradnji hidroenergetskih objekata, rekao je Gabela prisnaživši riječima kako je HEP sposoban i kompetentan osmisliti i izgraditi novu elektranu.

KAportal.hr
http://www.kaportal.hr/he-lesce-krski-biser-kanjon-dobre
http://obrazky.info-hradec.cz/?s=Dobr%C3%A1%20Dobr%C3%A1%20I&kde=&page=3
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/66015/Za-mjesec-dana-HEP-potapa-kanjon-Dobre.html
http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/23-6-2010/zauvijek-nestaje-prekrasni-kanjon-dobre


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9180 )