Logo


Naslov članka: Osječko Ljeto Kulture 2010: Nagrade! (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 22 July 2010 - 00:24:38

OSJEČKO LJETO KULTURE 2010.


TRIJUMF ZA PJEVAČKI ZBOR BREVIS, TUZLANSKO NARODNO POZORIŠTE I STUDENTE KUTLUROLOGJE!

Na sinoćnoj završnoj večeri 10. jubilarnog Osječkog ljeta kulture trijumfirao je pjevački zbor “Brevis” sa predivnim koncertom Karla Jenkinsa “Adiemus”, tuzlansko Narodno pozorište sa predstavom “Malograđanska svadba” i studenti Kulturologije za koncept urbane provokacije “Kultura grada”.
Prosudbenoj povjerenstvo osvtom završava ovogodišnju ljetnu manifestaciju koju je sinoć svečano zatvorio osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak.


OSVRT PROSUDBENOG POVJERENSTVA NA PROGRAME OSJEČKOGA LJETA KULTURE 2010.

Od 29. Lipnja do 21. Srpnja održano je, na 15 različitih lokacija u našemu gradu, 44 različita programa koje je vidjelo čak 11 tisuća gledatelja od djece do onih u najboljim godinama. Osječko ljeto kulture manifestacija je koju grad Osijek daruje svojim građanima, u ove ljetne vruće dane gledamo i slušamo prave kulturne poslastice, a pod geslom - Osijek grad prijatelja - imali smo što i ponuditi.

Prijatelji su kao sjena oni su uvijek tu kad ih trebaš, a jedini način da imaš prijatelje je biti prijatelj. Osijek to i jest. „Osijek se voli kroz osmijeh“ – rekao je gradonačelnik u najavi ovogodišnjega ljeta osmjehe smo razmijeniti sa prijateljima iz šest zemalja, a i naši su se umjetnici predstavili u njihovim zemljama.

Iz grada prijatelja Maribora mnogobrojnu publiku na trgu sv. Trojstva oduševio je balet «Grk Zorba» Mikisa Theodorakisa. Iako je predstava zbog kiše izvedena u nešto skraćenom obliku oduševila je prepuno gledalište koje je pljeskalo u ritmu sirtakija ispraćajući vrsne balerine i baletane.

Iz slovačke Nitre došla nam je lutkarska predstava zadivljujuće animacije i neobične estetike: «Palčica», koja je razveselila mališane i njihove roditelje u Dječjem kazalištu.

Iz Subotice nam je stigao «Čovječuljak» - izvrsno posjećena lutkarska predstava subotičkog dječjeg kazališta namijenjena najmlađima, a dječica su u prepunoj Barutani uživala u ovoj neverbalnoj izvedbi. Da je bogata kazališna tradicija u Subotici svjedoči predstava subotičkog Narodnog pozorišta koji su došli s razigranim i raspjevanim «Razboynicima» rađenima po Schilerovom dramskom tekstu u režiji Nikole Zavišića. Mlad energičan ansambl, inventivna i nadahnuta režija puna iznenađenja plijenila je pažnju osječke publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila prostor Vege gdje su se događale sve velike predstave na ovogodišnjem ljetu.

Iz grada soli Tuzle došao nam je ansambl Narodnog pozorišta Tuzla s predstavom Bertolta Brechta «Malograđanska svadba». Pod redateljskom palicom Jovice Pavića ostvarili su živu, duhovitu i potresnu predstavu o raspadu obitelji koja se tek ima stvoriti. A već tada bili smo sigurni da smo gledali jedno od ponajboljih ostvarenja na Osječkome ljetu kutlure.

Lutkarsko kazalište iz Ploiestija po prvi puta u Osijeku s lutkarskom predstavom «Pinocchio» razgalila je mališane koji su okupirali Barutanu, pa čak ni jezik nije bio preprekom da pratimo avanture nestašnog drvenog lutka.

Laussane je švicarski grad francuskog govornog područja kojemu je suvremeni ples na vrlo visokoj umjetničkoj razini. U tom gradu Maurice Bejart ima svoj trg, stoga ne čudi da se iz tog grada predstavila međunarodna trupa Companie Linga pod vodstvom Marca Cantalupa sa plesnim projektom No.Thing. Šestoro plesača zadivilo je Osječane plesnim umijećem koje nedostaje na našim scenama.

Upravo ova koncepcija Osijek grad prijatelja omogućila nam je da vidimo ponajbolja ostvarenja u protekloj sezoni iz gradova s kojima ćemo i dalje njegovati dobru i prijateljsku, gospodarsku i kulturnu suradnju.


Ovo ljeto Umjetnička akademija iz Osijeka s predstavom Pravo na rad gostovala je na gradskom festivalu u Laussani, studenti su predstavu izveli četiri puta pred mnogobrojnim gledateljima. Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka sa svojom uspješnicom mjuziklom «Jalta, Jalta», umjetničkoj prijestolnici kulture, gradu prijatelju Pečuhu odaslalo je iz Osijeka poruku „neka cijeli ovaj svijet još zove se bajka“. Dječje kazalište Branka Mihaljevića nakon uspješne premijere i reprize predstave Ferenca Molnara „Dječaci Pavlove ulice“ u režiji Janosa Szikore, koju su pripremili u kooprodukciji s pečuškim hrvatskim kazalištem, također je uspješno prikupilo simpatije i na pečuškoj premijeri.

29. lipnja nakon svečanosti otvaranja i nakon što je gradonačelnik Bubalo otvorio Art republiku Tvrđu u kojoj su osječke kulturne institucije zajedno s gradovima prijateljima ravnopravno isplele osječku ljetnu kulturnu mrežu, vidjeli smo produkcijski najzahtjevniju predstavu, ambijentalnu izvedbu opere za tri groša Bertolta Brechta u režiji Željka Vukmirice, pod dirigenstkom palicom Berislava Šipuša. Sva tri ansambla Hrvatskog narodnog kazališta predstavila su se pjevajući i glumeći Brechta. U intimnoj i maloj pak formi Hrvatsko narodno kazalište promoviralo je i svoju Noćnu scenu gdje je Mira Perić Kraljik izvela svoj autorski uradak «Zašto se muhe lijepe na ono». Ove godine nas nisu uznemiravale muhe, a uz pomoć gradskih službi savladali smo čak i najezde komaraca.

Osijek se u protekla tri tjedna pretvorio i u grad lutaka! Na kulturnoj karti Hrvtske Osijek je velikim slovima upisan kad je lutkarstvo u pitanju, jedini u zemlji i bližoj regiji imamo studij glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji. Mogli smo nazočiti na Canape promociji u Manježu na prostorima Campusa atraktivnom lutkarskom «Stvaranju svijeta».

Za predstave namjenjene djeci vlada veliki interes, cijele obitlji i po nekoliko puta gledaju reprizne predstave.
Uz predstave gradova prijatelja, tri puta je iznimno uspješno u dvorištu Prehrambeno- tehnološkog fakulteta premijerno i reprizno izvedena već spomenuta ambijentalna predstava «Dječaci Pavlove ulice» u dramatizaciji Matka Botića i režiji Janosa Szikore, a koja nas je podsjetila na jedno od najomiljenijih dječjih štiva koje smo kao klinci iznova iščitavali kroz igru u svome naselju. Najmlađa publika na sceni u predstavi «Glumci u zamci» i veselju nije bilo kraja. I sa glumačke i sa dječje strane, a bio je to i cilj ove izvrsne studentske interaktivne produkcije.


Mlade snage grada Osijeka pokazale su svoju kreativnost i prepoznale mogućnost učenja od najboljih na radionici pod mentorstvom svjetski poznatog, vrhunskog umjetnika samozatajnog Davora Vrankića gdje su vjerujemo usvojili dragocjena znanja. 17 je polaznika probuđena znanja pokazalo i na svojoj prvoj izložbi koja je uslijedila odmah po završetku radionice.

73 autora izlagala su pak na umjetnički „jakoj“ izložbi X. Memorijal Ive Kerdića, Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike, na kojoj je predstavljen pregled suvremenog hrvatskog medaljerstva i male plastike, te velikani ovih izraza Branimir Crlenjak i Vjenceslav Richter.

Studenti i profesori Umjetničke akademije na izložbi 1+1 utemeljenoj na aktualnoj likovnoj produkciji, obuhvatili su sve suvremene oblikovne varijacije i izražajne forme; od medija štafelajne slike, crteža, grafike, skulpture, instalacije, do video rada i fotografije. Goran Petercol i Robert Sošić angažirani konceptualni umjetnici u Galeriji Waldinger svojom intrigantnom izložbom «Dva, dva» uzburkali su publiku osječkoga ljeta. Ria Trdin, pak prevela je pjesnički jezik Dobriše Desarića u crtež, objasnila umjetničkim djelom drugo umjetničko djelo na izložbi «Crtom kroz Cesarića». Željka Fuderer Levak svojim nas je intimnim zapisom upozorila na potencijal prostora Manježa u sveučilišnom Campsu koji će u slijedećim godinama zasigurno biti jedno od od središnjih mjesta za kulturna događanja na ljetu. Njezine «Metamorfoze prostora» tetovažama su ukrasile zidove Manježa baš kao što ljudi tetovažom ukrašavaju svoje tijelo.

A ako ste se upitali čemu ove životinjske skulpture pomno slušaju kip Franje Asiškog, riječ je još otvorenoj izložbi skulptora docenta Denisa Kraškovića sa Umjetniče akademije u Osijeku.

Glazbeni je program Osječkoga ljeta kulture donio nevjerojatnu mladalačku svježinu i originalnost kroz izvedbe pjevačkog zbora Brevis koji nam je pod umjetničkim vodstvom Antoanete Radočaj Jerković priredio nezaboravan, čaroban koncert posut vilinskom prašinom.

3000 koncerata koje je do sada održao orkestar Zagrebački solisti bila je preporuka koju nije zanemarila ni osječka publika. Izvedena su recentna i visoko zahtjevna djela kojima se ovaj ansambl proslavio diljem svijeta te su posjetitelji mogli čuti djela u stilskom rasponu od baroka do 20. Stoljeća.

Uslijedio je Big band Art kluba Osijek, koji je u nepune dvije godine postojanja postao miljenikom osječke publike, ponudivši nam na ljetu kulture jazz standarde uz izvrsnog vokalnog solistu Igora Delača prošetavši nas glazbenom promenadom kod pješačkoga mosta.

Tri bisa za Orkestar mladih svjedočila su o iznimnoj kvaliteti programa koji su nam izveli mahom mladi perspektivni glazbenici uvjerljivi u svojoj izvedbi. Koncertom je ravnao Mihael Raff koji imponira pojavom mladog dirigenta. Njegovu osobnost označavaju izvrsno poznavanje orkestralne literature, izbor skladbi i kvalitetna suradnja s orkestrom, napisala je i ugledna glazbena kritičarka Branka Ban.

Najljepše su se pak arije iz opera i opereta zaorile prepunim Arheološkim muzejom na glazbeno književnoj večeri «Ljubav se zove imenom....», a zapamtit ćemo izvedbe mladih solistica Veronike Hardy, Ivane Horvat i Margarete Matišić uz izbor stihova iz domaće i svjetske literature koje intepretirao Ivan Čačić.

Novim kazališnim formama predstavili su se studenti treće godine Umjetničke akademije u Osijeku pod mentorstvom Alena Čelića. U duhovitom mimskom «Cabaretu tur retur» tražili su i pronašli kazališni metajezik koji nadrasta sve jezične barijere, kao što ljubav nadrasta sve predrasude o nepomirljivim i sukobljenim mentalitetima različitih naroda. Angažirana i provokativna bila je, satiričkom oštricom nabijena, predstava «Pravo i zapravo», koja je autorski rad studenata uz budno oko mentora Željka Vukmirice i asistenta Berislava Cimermana. Zadivljuća je energija dobro uigrane i sinkronizirane ekipe mladih i preciznih glumaca koji poput stroja bubnjajući po aluminijskim jestvama traže svoje pravo na rad. Fascinantnom uvjerljivošću su pak svoje životne priče izveli po tramvajima, ulicama i trgovima Tvrđe.
U svijet snova i čarolije odveli su nas pak studenti likovne umjetnosti, glume i lutkarstva prve godine koji su uprizorili vizualno atraktivnu predstavu «Vodeni snovi» pod mentorstvom likovne i kazališne umjetnice i asistentice na Akademiji Saše Došen, a na glazbu profesora Davora Dobića i Kristijana Funarića, i koreografiju Ilijane Lončarić.
Većina ovih program održana je u dvorištu Kazamata, koje je postalo gotovo pretijesno na prvoj filmskoj večeri kad su se predstavili osječki autori. Oljk je imao i svoju filmsku premijeru – prikazan je dokumentarni film Marije Petrović NSK – «Krećemo na vas» dokument, zapis o vremenu kada je Osijek u jeku ratnih zbivanja bio kulturni centar Hrvatske.

Filmski ciklus «Pula u Osijeku», prikazivan u kinu Uranija privukao je mnogobrojnu publiku, a Osijek se u ovih pet dana pribiližio središtu hrvatskog filmskog svijeta Puli.

Književni susreti na kojima smo ugostili gradonačelnika Tuzle i književnika Jasmina Imamovića, izdavača Branka Čegeca koji je predstavio slovenske i mariborske autore, naslanjali su se na nit vodilju Osječkog ljeta kulture – Osijek grad prijatelja. U potpuno nesposrednom i intimno iskrenom, prijateljskom otvorenom razgovoru, bez dlake na jeziku predstavila nam se i Mani Gotovac sa svojim književnim uratkom «Fališ mi». Posve originalnom i živom promocijom zbornika studentskih radova pod geslom pokrenimo kulturu grada, predstavili su nam se studenti Kulturologije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.


Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Jasminka Mesarić, Božidar Šnajder i Robert Raponja od izvrsnih izabralo je najbolje. Grad Osijek stoga dodjeljuje Nagradu s poveljom:

1. Narodnom pozorištu Tuzla, Bosna i Hercegovina, za izvedbu dramske predstave
“Malograđanska svadba” Bertolta Brechta u režiji Jovice Pavića;

2. Pjevačkom zboru Brevis i Umjetnickoj akademiji u Osijeku za izvedbu koncerta “Adiemus” Karla Jenkinsa pod umjetničkim vodstvom Antoanete Radočaj Jerković

3. Studiju kulturologije za koncept urbane provokacije “Kultura grada” u sklopu predstavljanja zbornika “Probudi se, protuho, znaš li koliko je sati?” u produkciji Osječkoga ljeta kulture i Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Sve tri nagrade Osječkoga ljeta kulture ravnopravne su, a uz povelju nose i novčani iznos od 5000 kuna.


Za sve dodatne informacije posjetite službenu stranicu «ljeta» http://ljetokulture.osijek.hr.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9093 )