Logo


Naslov članka: IZLOŽBA: Zaštitno arheološko istraživanje lokaliteta Castropola 40 u Puli by Vendi Jukić
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 20 July 2010 - 11:49:04

PULA: IZLOŽBA u GALERIJI AMFITEATAR
ZAŠTITNO ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE LOKALITETA CASTROPOLA 40 U PULI

U petak, 9. srpnja 2010, otvorena je u pulskoj Galeriji Amfiteatar izložba naslova ''Zaštitno arheološko istraživanje lokaliteta Castropola 40 u Puli''. Izložbu su otvorili Erik Lukšić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pula, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli, Darko Komšo i kustos AMI-a, autor izložbe, Romuald Zlatunić. Uz autora, na projektu obrade materijala i postavljanja izložbe, sudjelovale su i kustosica AMI-a Tatjana Bradara, arheolog Astrid Mirjana Majkić i restauratorica AMI-a Andrea Sardoz. Navedeni su ujedno i autori tekstova u Katalogu koji prati izložbu (tiskani su dvojezično; na hrvatskom i engleskom jeziku).Na izložbi su prezentirani restaurirani predmeti prikupljeni tijekom zaštitnog arheološkog istraživanja u ulici Castropola na položaju broja 40, pod stručnim voditeljstvom arheologa Romualda Zlatunića. Istraživanje je bilo neophodno provesti prije gradnje stambeno-poslovnog prostora. Prilikom istraživanja utvrđeno je postojanje antičkog i kasnoantičkog razdoblja iz kojeg potječu izloženi predmeti, kao i arhitektonska i komunalna infrastruktura iz navedenog povijesnog razdoblja.

Izložbene cjeline prati tekst koji je sadržan u katalogu, kao i crteži i fotografije nalazišta.

Uz primjerak austrijskog novca, brončane ukosnice i igle s rašljama kao i nekoliko koštanih igala, najveću koncentraciju nalaza predstavljaju predmeti izrađeni od keramike, najčešće poznatog porijekla i načina izrade, većinom posuđa stolne i kuhinjske namjene (italska sigilata, keramika tankih stijenki, korintska relkjefna keramika, knidska reljefna keramika, afrička sigilata), samo kuhinjske namjene (egejska kuhinjska keramika, afrička kuhinjska keramika, gruba kuhinjska keramika lokalne izrade) te fragment amfore. Od ostalih keramičkih predmeta prisutne su rimske svjetiljke s pečatima VIBIANI, CRESCE/S i FORTIS (oznake radionica) te građevinski materijal i tegule s pečatima PANSIANA i Q. C. AMBROSI. Pronađeno je nekoliko ulomaka stakla.

U višim arheološkim slojevima lokaliteta prisutno je stolno keramičko posuđe iz razdoblja od 14. do 19. stoljeća, a odnosi se na keramiku s prozirnom i neprozirnom glazurom, te nekoliko primjerka stakla.

Na zidovima i ognjištu iz antičkog razdoblja restaurirani su i konzervirani ostaci žbuke, bez očuvanog posljednjeg oslikanog fresco sloja.

Otvaranje je zaokružio domjenak koji je ugodno produžio boravak u izložbenom prostoru.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9075 )