Logo


Naslov članka: Pula 2010: Film Nicola Donatoa 'Bratstvo' na 57. filmskom festivalu u Puli (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 17 July 2010 - 16:38:22

QueerZagreb distribucija predstavlja
Bratstvo, film Nicola Donatoa
na 57. filmskom festivalu u Puli

Bratstvo, film Nicola Donatoa, pobjednika Filmskog festivala u Rimu 2009. na 57. filmskom festivalu u Puli, 19.07.2010., 18h, kino Valli

Queer Zagreb najavljuje hvaljeni kontroverzni film 'Bratstvo' (orig. Brotherskab, eng. Brotherhood), uradak danskog redatelja Nicola Donatoa. Upravo ovim filmom Queer Zagreb započinje vlastitu filmsku distribuciju i premijerno ga prikazuje 19.07.2010. u 18 sati u kinu Valli upravo na najstarijem i najznačajnijem hrvatskom filmskom festivalu; 57. filmskom festivalu u Puli. Kontroverzni je film u režiji mladog redatelja Nicola Donatoa laureat filmskog festivala u Rimu gdje je osvojio nagradu za najbolji film i nagradu Golden Butterfly za a na filmskom festivalu u Tallinnu 2009 nagradu za najbolju mušku ulogu.'Bratstvo' (Brotherskab) drama je o ljubavi između dvojice muškaraca pod okriljem neo-naci skupine. Društvena i ekonomska kriza podloga je uzletu malograđanštine i ekstremističkih skupina a u tom se kontekstu rađa nedozvoljena veza koja za sobom povlači ljubav, emocionalnu i moralnu rastrganost, te pitanja izdaje, lojalnosti i identiteta.

Radnja 'Bratstva' započinje kada Lars (Thure Lindhardt), tik pred promaknuće, napušta vojsku i vraća se roditeljskom domu. Uskoro se priključuje neo naci skupini gdje brzo napreduje i upoznaje budućeg ljubavnika Jimmyja (David Dencik). U okrilju bratstva oni započinju intenzivnu emocionalnu i seksualnu vezu koja se uskoro pokazuje opasnom, problematičnom i potpuno bitnom za obojicu.

Izvrsna glumačka ostvarenja u višeslojnom dramaturškom vrtlogu (potvrđena i nagradom za najbolju mušku ulogu Davidu Dencku koji je upravo ulogom Jimmija zadobio status jednog od najperspektivnijih mladih europskih glumaca) još su jedan od razloga hvaljenosti ovog filma od strane kritičara i publike.

Nicolo Donato, redatelj talijanskih korijena, započeo kao redatelj glazbenih spotova, TV reklama kao i kratkometražnih filmova, među kojima je 'Os' (Togetherness) iz 2006 prikazan u suradnji s filmskim festivalom u Cannesu, te bio nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Seulu. 'Brotherhood' (Bratstvo) je njegov prvi dugometražni igrani filmski uradak.

Nakon hrvatske premijere na 57. Pulskom filmkom festivalu daljnja se kino distribucija očekuje od jeseni 2010.

Raspored projekcija pratite na službenim stranicama Pula film festivala


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9043 )