Logo


Naslov članka: Predators - novi film Adriena Brodya
Podnaslov:
Autor:
Monday 12 July 2010 - 11:48:26

Još jednom ljudska rasa se bori protiv strašnih vanzemaljskih čudovišta.

Holivudski trenutni val nostalgije za osamdesetim godinama prošlog stoljeća nastavlja se novom verzijom jednog science-fiction favorita iz tog desetljeća. Još jednom ljudska rasa se bori protiv strašnih vanzemaljskih čudovišta.

Američki plaćenik nalazi se na nišanu izraelske snajperistice; jedan osuđeni rasist nađe se oči u oči s vođom afričkih revolucionara: ruski veteran čečenskog rata prilično zabrinuto brani nasilnika iz južnoameričkog narko-kartela, dok, iz sjene, japanski jakuza gangster motri čitavu tu raznorodnu skupinu. Svi su oni stigli na isti način: u nesvjestici su padali iz visine, da bi se osvijestili taman na vrijeme da otvore padobrane i spuste se u gustu džunglu. Za kratko, međutim, postaje jasno da ih netko - ili nešto! - lovi.Dok traje lov, ljudi konačno shvate da su njihovi progonitelji smrtonosna ratnička vanzemaljska stvorenja, koja će svaki ljubitelj filmova iz osamdesetih prepoznati kao - Predatore. Adrien Brody, koji glumi američkog plaćenika, kaže da je sve do danas ljubitelj originalnog filma iz 1987. u kojemu je glumio Arnold Schwarzenegger. Brazilka Alice Braga - koja glumi vještu snajperisticu - imala je tek četiri godine kad je harao originalni Predator, pa je tako za njega manje emotivno vezana.

Današnji science-fiction filmovi obično se jako oslanjaju na kompjuterski generirane efekte i likove, ali novi "Predatori" koriste trikove 'stare škole' - glumci s maskama i specijalnim kostimima glume vanzemaljce. Za producenta Roberta Rodrigueza - koji je priču filma razvio još prije petnaestak godina - zubati, tehnološki napredni Predatori predstavljaju klasična filmska čudovišta, te, stoga, pravi interpretatori pružaju bolju interakciju i s glavnim likovima i s publikom. Premda Rodriguez obično sam režira svoje materijale, ovaj put on je taj posao prepustio redatelju Nimrodu Antalu, rođenom u Americi, ali odraslom u Mađarskoj.

U glumačkoj postavi filma "Predators" još su Laurence Fishburne, Danny Trejo, Topher Grace i ruski šampion borilačkih vještina Oleg Taktarov. Film je snimljen na lokacijama na Hawajima, te u studiju Roberta Rodrigueza "Troublemaker", u Austinu.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.9009 )