Logo


Naslov članka: Premijera filma 'Blizine' Zdravka Mustaća u kinu Europa 30. lipnja 2010. (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 25 June 2010 - 22:09:43

PREMIJERA FILMA "BLIZINE" – Mustaćeva dugometražna minijatura na velikom platnu!

Uoči filmske sezone kiselih krastavaca i velike seobe filmaša u ljetne festivalske vode (od Dubrovnika, preko Pule i Motovuna do Vukovara), u Zagrebu se 30. lipnja s početkom u 21 sat u ambijentu kina Europa održava premijera filma "Blizine", dugometražnog igranofilmskog uratka redatelja Zdravka Mustaća, nastalog u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.


Blizine

Drama 'Blizine' (prvotno zamišljena kao kratkometražno ostvarenje), koja je svjetsku premijeru imala na prošlogodišnjem Pula Film Festivalu sasvim sigurno spada u jedan od "najskučenijih" filmova hrvatske kinematografije. Naime, redatelj Zdravko Mustać, želeći sam sebi suziti manevarski prostor do krajnjih granica, zatvorio je jedino dvoje glumaca, Anicu Kovačević (slijepa djevojka) i Damira Klemenića (mladića) u dizalo na 1,30 x 2,80m."Pred izazovnim rolama našli su se glumci debitanti na dugometražnom igranom filmu - Anica Kovačević i Damir Klemenić. Bit ideje filma, gdje je kamera na licima dvoje glumaca skoro devedeset posto trajanja filma, upozoravala me da nemam prostora za neuvjerljivost i glumačko nesnalaženje. Stvorila se i obveza za inzistiranjem na suptilnosti u svakom elementu glumačkog izričaja. Natjerao sam svoje glumce da dvadesetak dana prije snimanja uvježbamo svaki pokret, svaku gestu, svaku izgovorenu riječ do iznemoglosti, da bi se tako na snimanju stvorili uvjeti da se glumačka igra odradi što bezbolnije i što autentičnije," izjavio je Mustać. Rezultat je nezaboravno iskustvo kako za dvoje glumaca tako i za sve ostale članove ekipe koji su bili dio tog skučenog seta. "Sam zadatak tretiranja dvoje lica u suženom filmskom igralištu bio je jako zahtjevan poduhvat. Uspio sam sastaviti malu, ali učinkovitu ekipu, i profesionalaca i prijatelja koji su grizli tijekom cijelog snimanja. Dobra suradnja i temeljita priprema, posebno sa snimateljem Borisom Poljakom i scenografom Đorđem Jandrićem, spustila je sve tehničke probleme, i one najteže poput baratanja elementima scenografije i mobilnosti kamere, na razinu zaigrane ali i ozbiljne realizacije svih, pa i gotovo nemogućih režijskih prohtjeva," dodaje Mustać.Film je snimljen na visokoj rezoluciji na HD vrpci i kao takav nije "prebačen" na filmsku kopiju, te neće ići u redovitu distribuciju. Upravo zato, premijera ovog uistinu izuzetnog filma u kinu Europa, vrlo vjerojatno je i jedina preostala prilika kada će se isti u dogledno vrijeme moći vidjeti na filmskom platnu.


Osnovne informacije o filmu:

Blizine (2009), dugometražni igrani film, HD, 83'
Produkcija: Hrvatski filmski savez
Režija: Zdravko Mustać
Uloge: Anica Kovačević, Damir Klemenić

Sinopsis: Dvoje stranaca, muškarac i žena, susreću se u liftu. Lift je stao. Na površinu izbijaju nepremostive razlike dvoje nepomirljivih karaktera. U nadrealnoj igri strasti i snova njih dvoje vode bespoštednu borbu za opstanak.

O redatelju: Zdravko Mustać rođen je u Zadru 1961. godine. Pohađao je filmsku školu u Kino klubu Split. Režirao je više od 30 kratkih alternativnih filmova, videa, TV dokumentaraca, glazbenih spotova i kratkih filmova. Radovi su mu prikazivani na mnogim festivalima, projekcijama i retrospektivama u Hrvatskoj i inozemstvu (Split, Zagreb, Pula, Motovun, Ljubljana, Budimpešta, Dessau, Edinbourgh, Copenhagen, London, Washington, Almelo, Richmond, New York...) gdje je osvojio raznovrsne nagrade i priznanja. “Blizine” su njegov prvi dugometražni film.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.8903 )