Logo


Naslov članka: AUGUSTEUM NARONE: Splitska siesta naronskih careva
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 29 June 2005 - 16:10:43


Livija Vespazijan


16. lipnja u Glipototeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba Augusteum Narone.
Program je bio zanimjivo osmišljen. Cijeli prostor, vanjski – vrtovi i dvorišta Gliptoteke i unutrašnji – u nekoliko prostorija, predstavljao je rimsko carstvo 1.st. pr. Kr. - 1. st. po. Kr. Kako bi to bilo pomnije dočarano, glazbeni izvođači, to jest njihova glazba, simbolizirali su određenu provinciju – u organizaciji muzikologinje Dine Tiljak. Tako nas je u središnjem dvorištu dočekao u 20 sati već uhodani The Slip, koji sviraju tradicionalnu Irsku glazbu kao simbol provincije Galije i Britanije (koje su naseljavala kletska plemena, a obuhvaćale su prostor današnje Francuske, Velike Britanije i Irske). Nakon njih su nastupili Shah-buzz sa žestokim ritmom udaraljki kao simbol provincije Afrke. Na mostu je performirala solistica kao simbol provincije Germanije.

Izložbu su otvorili Ariana Kralj, upraviteljica Gliptoteke HAZU, Zrinka Buljević, ravnateljica Arheološkog muzeja u Splitu i kipar Ivan Kožarić.

Eksponati su postavljeni u jednoj prostoriji, zajedno sa srednjovjekovnim odlijevima i odlijevima unutrašnjosti Šibenske katerdale. Ipak, veoma zgodno povezano.

Izloženi su, uz ostalo (ukupno devet, što je polovica pronađenih u Augusteumu) i najpoznatiji kipovi Tiberija, Livije i Vespazijana, a tu je i arezzo keramika, staklo, nakit, novac i staklena Livijina kameja.
Izložba je nastala suradnjom hrvaskih i oxfordskih stručnjaka te je prvi put bila izložena u Ashmolean Museum-u u Oxfordu.


August


Augusteum Narone je hram iz prvog stoljeća prije Krista (točnije, 10. god. pr. Kr.) otkriven 1995. godine u Vidu kraj Metkovića. Posvećen je caru Augustu. Hram je čuvao dosad najbrojniju skupinu carskih kipova iz 1. stoljeća u svijetu.
Svi su kipovi restaurirani i konzervirani, osim jednoga, koji je ostavljen u izvornom stanju u kakvom je i pronađen (u ležećem položaju).

Uz izložbu arheoloških nalaza također je prezentiran projekt budućeg muzeja na otvorenom i portret Livije prema antičkoj skupturi glave iz Ashmolean Museuma - a rad akademika Ivana Kožarića, nastao prije tri godine.Katalog izložbe 'Augusteum Narone' napisao je Emilio Marin sa suradnicima. Na naslovnici je prikazana rekonstrukcija hrama, a sam katalog sadrži sve važne podatke o izložbi, Naroni, Augusteumu (tlocrt, rekonstrukcije, mozaik) te kipovima (njihov položaj u Augusteumu, njihove dimenzije, materijal od kojeg su načinjeni, kao i osvrt na svako umjetničko djelo te, naravno, datacija).Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.852 )