Logo


Naslov članka: Predana kaznena prijava za Varšavsku! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 07 April 2010 - 21:13:33

PRAVO NA GRAD I ZELENA AKCIJA
www.pravonagrad.org
www.zelena-akcija.hr

Zagreb, 7. travanj 2010.

Zagreb te zove

USKOK-u predana kaznena prijava protiv gradonačelnika Bandića zbog Varšavske

Danas se u 12:00 h ispred USKOK-a na poziv Prava na grad i Zelene akcije okupilo oko 300 građana iz Živog zida za Varšavsku koji su se Državnom odvjetništvu i USKOK-u obratili prigodnom pjesmom "Zagreb te zove" i gumenim odčepljivačima za odvode. Predstavnici Prava na grad i Zelene akcije ovom su prilikom podnijeli prijavu USKOK-u protiv aktualnog gradonačelnika Milana Bandića zbog kaznenih djela počinjenim pri sklapanju ugovora o financiranju rampe u pješačkom djelu Varšavske. USKOK je kaznenu prijavu zaprimio, a Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je primio koordinatora Prava na grad, Teodora Celakoskog i predsjednika Zelene akcije, Tomislava Tomaševića. Na sastanku je Glavni državni odvjetnik obećao da će se poduzeti svi potrebni izvidi te da će se u nakraćem roku donijeti odluka o daljnjem postupanju.

- Pjesmu "Zagreb te zove" koja najbolje oslikava situaciju u Gradu Zagrebu možete preuzeti na:
http://soundcloud.com/pravonagrad/zivi-zid-za-varsavsku-zagreb-te-zove

- Stihovi pjesme "Zagreb te zove" nalaze se u prilogu

- Fotografije današnje akcije u visokoj rezoluciji mogu se uskoro preuzeti na: http://www.nedamovarsavsku.net

Prema kaznenoj prijavi gradonačelnik Milan Bandić je kao službena osoba s ciljem da drugom i sebi pribavi znatnu imovinsku korist, sklopio ugovore za koje je znao da su štetni za pravnu osobu (Grad Zagreb), a protivno ovlastima (čl. 3. Statuta Grada Zagreba) i time prouzročio štetu pravnoj osobi,
pa da je time počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti, opisano u čl.337.st.1. u vezi sa st.2.– 4., a kažnjivo po čl.337.st.4.KZ, u stjecaju s kaznenim djelom protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – sklapanjem štetnih ugovora, opisano i kažnjivo po čl.294.st.1.KZ, primjenom čl.60. i 77.KZ.

Temeljem Ugovora o financiranju rekonstrukcije Varšavske i triju ugovora o građenju sklopljenih u ime Grada Zagreba po Milanu Bandiću u svojstvu gradonačelnika Grada Zagreba, osumnjičenik je obvezao Grad Zagreb na plaćanje navedenim izvođačima cijene ugovorenih radova u ukupnom iznosu od 10,609.654,18 kn uz uplatu i PDV od 23% na navedenu svotu u iznosu od 2.440.220,46 kn, odnosno sveukupnog iznosa od 13.049.874,64 kn na teret proračunskih sredstava Grada Zagreba, o š t e t i v š i t i m e G r a d Z a g r e b za navedeni iznos, a tu je štetu prouzročio tako što je sklapanjem Ugovora o financiranju… (od 14.05.2009), u kojem se ugovoru za gradnje i radove opisane u istom neistinito navodi da predstavljaju uređenje komunalne infrastrukture za građevinsku zk česticu br.3025 k.o. Centar (iako se radi o odavno izgrađenoj nekretnini s potpuno uređenom komunalnom infrastrukturom), a nije u pitanju niti slučaj iz čl.37. u vezi sa čl.34. Zakona o komunalnom gospodarstvu, pa je osumnjičenik, obvezujući Grad Zagreb za plaćanje građenja i radova opisanih u Ugovoru o financiranju.. n e o v l a š t e n o i dijametralno suprotno odredbi čl.63. Statuta Grada Zagreba kojom se utvrđuju ovlasti Gradskog poglavarstva i gradonačelnika u sklapanju teretnih pravnih poslova - obvezavši Grad Zagreb, da najkasnije u roku od 5 godina od dana sklapanja tog ugovora v r a t i HOTO GRUPI cjelokupni iznos od 13.049.874,64 kn (jer su ti izdaci neistinito prikazani kao izdaci koje Grad Zagreb treba financirati svojim godišnjim „Programima gradnje objekata i komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba“ – iako je za donošenje navedenih programa, sukladno kogentnim propisima iz čl.34. i 35. u vezi sa čl. 30.st.4. Zakona o komunalnom gospodarstvu, isključivo nadležno predstavničko tijelo Grada Zagreba /tj. Gradska skupština/), a koje je pravo predstavničkog tijela neprenosivo na izvršna tijela odnosne samoupravne jedinice (ergo na gradonačelnika), te je na opisani način osumnjičenik namjerno prouzročio Gradu Zagrebu imovinsku štetu velikih razmjera - od preko 13 milijuna kuna, a istodobno je time, bitno snizujući dotadašnji standard kvalitete života i stanovanja u Zagrebu, osobito građanima nastanjenim u tom dijelu Varšavske ulice, nanio znatnu neimovinsku štetu.


Uvodni instrumental

1. ZAGREB TE ZOVE
DOĐI NA ULICE GRADA
ZAGREB TE ZOVE
DOĐI U VARŠAVSKU
2. ZAGREB TE ZOVE
PUN JE PRLJAVŠTINE
ZAGREB TE ZOVE
TREBA MU ČIŠĆENJE

REFREN x 2
ZAGREB
ZAGREB JE ZAČEPLJEN GRAD
ZAGREB
HAJDE, ODČEPI GA SAD

Kraći instrumental

3. ZAGREB TE ZOVE
POSTOJI PREVIŠE [beep]
SVUDA KORUPCIJA
I BROJNA POGODOVANJA
4. ZAGREB TE ZOVE
NAŠE NAM ULICE KRADU
ZAUSTAVI KUMOVE
POMOZI OVOME GRADU

REFREN x 2

Kraći instrumental

5. ZAGREB TE ZOVE
PRODAJU OVAJ GRAD
ZAMJENE ZEMLJIŠTA
ISTRAŽITE KRAŠOGRAD
6. ZAGREB TE ZOVE
U ZELENOM DVORCE GRADE
NOVCIMA GRAĐANA
ZLATNE WC-E RADE

REFREN x 2

Duži instrumental

7. ZAGREB TE ZOVE
RAZBIJ DOSADU
DAJ, POKRENI SE
UVAŽI PRIJAVU
8. ZAGREB TE ZOVE
NE DAMO VARŠAVSKU
ZAGREB TE ZOVE

REFREN x 2


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.8211 )