Logo


Naslov članka: Prekršeno pravo na prosvjed u Varšavskoj (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 06 March 2010 - 14:54:40

Zagreb, 05. ozujka 2010.


U VARŠAVSKOJ JE PREKRŠENO PRAVO NA PROSVJED

U privitku mozete naci nepravomocnu presudu Prekrsajnog suda kojom su Katja Crevar, Ivana Jandric, Vedran Gracan i Tomislav Tomasevic oslobodjeni od optuzbi za remecenje javnog reda i mira. Ovom prilikom molimo i medije da vise ne objavljuju osobne podatke oslobodjenih, cime krse Zakon o tajnosti osobnih podataka.

Zadovoljni smo ovom nepravomocnom presudom Prekrsajnog suda, no imamo informacije da ce se policija zaliti na tu presudu. Trenutno i sami razmatramo pravne mogucnosti koje su nam na raspolaganju kako se ovakvo policijsko postupanje ne bi ponovilo za neki novi prosvjed.

Iz presude je jasno vidljivo da je prekrseno nase ustavno pravo na javno okupljanje i prosvjed, jer je za vrijeme policijske intervencije prosvjed u Varsavskoj bio uredno prijavljen, a nama je policija branila ulazak u Varsavsku ulicu. Predsjednik Zelene akcije, Tomislav Tomasevic, bezuspjesno je od cetiri interventna i temeljna policajca zahtijevao da se pozove odgovorna osoba koja bi objasnila zasto se unatoc prijavljenom prosvjedu ne moze uci u Varsavsku ulicu i doci do prosvjednika koji su zapomagali za vrijeme postupanja policije.

U svakom slucaju necemo odustati od daljnjih prosvjeda i gradjanskog neposluha za obranu pjesacke zone u Varsavskoj ulici.

Kopiju oslobadjajuce presude mozete naci na:
http://boo.mi2.hr/~tom/PravoNaGrad/oslobadjajuca_presuda.pdf


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.7962 )