Logo


Naslov članka: PREKRŠAJ S GREŠKOM
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 03 May 2005 - 10:49:33

SMS ZAGREBPARKINGU

U petak popodne, na početku sunčanog i malo vjetrovitog vikenda koji uključuje Praznik rada ove godine, u 17:30 i nešto, prijavila sam sms porukom parkiranje auta u Medulićevoj (hura, našla sam mjesto!) i putem sms-a primila potvrdu 'prijave' s odobrenjem boravka do 18:37. Vraćam se na vrijeme, to jest, prije vremena, u 18:30, i na autu, onako kolerična, malo mi treba .., nalazim Nalog za plaćanje ugovorne kazne broj taj i taj, u iznosu tom i tom! Kako mi to mogu učiniti!
Čekam kontrolora prometa, Ja sam platila, Ja poštujem propise, Sad ću ja njemu pokazati, mobitel mi u ruci s Inboxom poruka, imam osam dana roka za uplatu, ali hoću to odmah riješiti, kontrolor nije nadležan, zvat ću nadležne!
Obrazac Naloga ne sadrži broj telefona Zagrebparkinga, a ni službenik Zagrebparkinga ne raspolaže tom informacijom. Zovem Informacije. Na broju koji od njih dobijem javlja se automatska sekretarica. Kod internih brojeva koje odabirem prema uputi, prekida se linija, a 'djelatnik' kojeg čekam, ne javlja se.
Ali (koje li olakotne okolnosti!), Medulićeva je petsto metara od Ilice i sjedišta Zagrebparkinga, pa osobno tamo odlazim, (trčim, jer rade do 19), ali nitko ne prima reklamacije, radi samo blagajna. Dobivam papirić s tri telefonska broja za reklamacije od ponedjeljka. Tražim fax, znam da će brojevi biti zauzeti.
Vraćam se zadihana i frustrirana. Sat izgubljenog stresnog vremena i troškovi, revolt prema nalogodavnom papiru: Plati i šuti, što ti imaš kome telefonirati!
Radi se o lapsusu: pri sms upisu registracije, uz početno 'ZG' potkralo se još neko slovo. Od prijemne službe, međutim, ne dobivamo upozorenje, već potvrdu mogućnosti parkiranja, koju u pravilu, čitamo površno.

U ponedjeljak, zovem, prema papiriću. Zauzeto. Pišem reklamaciju (umjesto Power Pointa za svoje nadležne). Ponovo zovem, prije faksiranja. Na broju za reklamacije javlja se vedro nečinovnički glas, provjerava sms poruku, reklamacija se usmeno prihvaća (tražim pisanu potvrdu, što ako me za tri mjeseca pozovu zbog neplaćanja!). Upozorenje da budem pažljivija. Prihvaćam. Oni prihvaćaju reklamaciju.
Što, sad smo kvit? A to što sam se uzrujavala! To što mi je pokvaren vikend! Ne može to tako! Imam ja svoje pravo na primjedbu, imam ja dvije primjedbe, da zapamte kad su mi dali Nalog, Ja čitam naloge!

Prva primjedba: na Nalog Obrazac uz uplatnicu, upućen vlasniku auta, ne sadrži broj telefona, faxa ni e-maila Zagrebparkinga i onemogućuje civiliziranu dvosmjernu komunikaciju. Tiskanica ili pisanica kojim se građanima daje bilo koji nalog treba nositi punu adresu institucije koja nalog izdaje, uključujući i telefonski i elektronski kontakt. A telefonski broj tvrtke bitan je podatak osobito u sustavu usluge koja se temelji na korištenju telefona: plaćanje parkirališne naknade putem sms poruke mobilnog telefona!
Druga primjedba: na Program U sustav plaćanja parkirališne naknade putem sms-a (koji kao izvorni intelektualni proizvod nudimo i u inozemstvo) treba ugraditi blokadu slučajnih grešaka, primjerice, pri unosu registracijskog broja. Prati se podatak o tome da li se rado o domaćoj ili stranoj registraciji (vidi prilog Naloga, točka (A): HR) i može se ustanoviti da određeni unos (primjerice, tri, umjesto dva slova ili višak brojaka) u određenom kontekstu nije prihvatljiv te porukom upozoriti pošiljatelja. Primjedbe prilažem u prilog poboljšanju duhovitog rješenja sms naplate parkiranja, do 'customer-friendly' odnosa prema korisnicima te usluge, koji su, i bez tržišne opcije izbora davatelja usluge, ipak kupci. A prema javnim i nadležnim... koji izdaju Naloge i Programe... Naravno, nema primjedbi... Što bi tek bilo, da sam kaznu ('ugovorna kazna', tako se zove, kao da smo sami po ugovoru pristali na to da budemo kažnjeni ), morala platiti!
Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.756 )