Logo


Naslov članka: PURPLE RAIN, glazbeni film
Podnaslov:
Autor:
Monday 25 April 2005 - 23:31:29

Trajanje: 105 min
Format: 16:9 (1.85:1)
Zvuk: 5.1 Dolby Digital
Redatelj: Albert Magnoli
Uloge: PrinceDvadeset godina nakon nastanka filma 'Purple Rain' došlo je i bogato kolekcionarsko izdanje. 'Purple Rain' uzdigao je već tada popularnog Princea u status planetarne zvijezde. Sredina 80-ih puna kiča, pomalo drukčijeg glazbenog okusa, bila je idealna za Princeov izgled, kreativnost i pomalo čudan ukus u odijevanju. Priča filma vrti se oko mladog glazbenika u usponu, koji nastupa u najvećem i najpoznatijem klubu u Minneapolisu. Njegov konkurent nastoji mu pomrsiti planove, ali se on nakon nekoliko problema vraća u velikom stilu i s jednim velikim hitom.

Filmsku ekipu sačinjavaju ljudi koji glume sami sebe, osim glavne ženske glumice. Sve to je nekakav odraz stvarnosti, iako tanka priča možda to i ne prikazuje u najboljem svjetlu.
Prince, a i ostali naturščici, ne djeluju previše amaterski, pa se rijetki dijaloški trenuci čine sasvim uvjerljivim. Najveći plus filma je svakako prikaz koncerata koji su kvalitetno odrađeni i snimljeni s više kamera. Poput snimki pravih koncerata izdvajaju se iz prosječnosti filma, da istaknu ono jedino bitno, tj. glazbu.

Specifičnost filma jest originalni score pjesama, koje je Prince napisao za film, a kada je bila potrebna jaka pjesma za nabrijani kraj, nastala je Purple Rain.
Kako je to postao najveći hit već spomenutog umjetnika, komercijalni uspjeh je bio veliki, kako u prodaji albuma, tako i u prodaji kino ulaznica.

Upitne kvalitete, s dobro odrađenim glazbenim sekvencama, 'Purple Rain' je stekao kultni status, a nakon 20 godina nešto od tadašnjeg zanosa je nestalo.
Dodataka ima puno: dokumentarci o snimanju filma, o glazbi koja se izrodila u Minneapolisu, pa snimka sa zabave MTV-a u povodu premijere filma, te nekoliko Princeovih najpoznatijih glazbenih spotovaAutor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.740 )