Logo


Naslov članka: Premijera dokumentarno-igranog filma 'Zagorka' na HTV-u 30. studenog 2009. (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 27 November 2009 - 00:14:12

Premijerno emitiranje cjelovečernjeg filma povodom godišnjice smrti M. J. Zagorke!
Drugi program HTV, ponedjeljak, 30.11.2009., 22:45
ZAGORKA
dokumentarno-igrani film

Povodom godišnjice smrti velike književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke u ponedjeljak, 30.11.2009. na drugom programu HTV-a u 22:45 emitirat će se cjelovečernji dokumentarno-igrani film Zagorka u režiji Biljane Čakić Veselič. Serija od dvije epizode emitirana je prije dvije godine na HTV-u povodom 50. obljetnice smrti a ovoga se puta premijerno emitira cjelovečernji film iste autorice.

Marija Jurić Zagorka (1873-1957), najpopularnija i najčitanija hrvatska književnica, bila je žena ispred svoga vremena: u prvom redu novinarka oštrog pera u doba u kojem je to zanimanje bilo rezervirano isključivo za muškarce, gorljiva aktivistica, zatim, u borbi protiv režima bana Khuen-Héderváryja, te žestoki borac za ženska prava i ravnopravnost spolova.Dokumentarno-igrani film "Zagorka" scenaristice i redateljice Biljane Čakić-Veselič (autorice u zemlji i inozemstvu najvišim nagradama nagrađivanog dokumentarca "Dečko kojem se žurilo") prikazuje težak životni put ove velike žene - od nesretnog djetinjstva u neskladnoj obitelji, udaje za nevoljenog muškarca i prisilnog braka, stalne borbe s urednicima časopisa i novina za priznanje svog novinarskog rada, preko književne slave i goleme popularnosti njezinih romana u nastavcima poput "Gričke vještice" i kazališnih komada poput "Jalnuševčana", pa sve do smrti pod nerazriješenim okolnostima.

Film "Zagorka" oblikovan je po principu kolaža. Osim osnovne podjele na dokumentarne i igrane scene, autorica se poslužila nizom dramaturških i režijskih postupaka: tako nas kroz film vodi nekoliko naratora, pokraj crno-bijelih sekvenci stoje kadar uz kadar sekvence u boji, kompjuterskom animacijom igrani likovi "ulaze" u stare dokumentarne snimke, a pokraj reporterski intervjuiranih živućih svjedoka Zagorkinih posljednjih godina života koji govore o usamljenosti i izoliranosti koje je trpjela kao starica, pojavljuju se i "mrtvi svjedoci", igrani intervjui s pokojnim suvremenicima Zagorkinih mlađih dana.Posebna zanimljivost filma su i rijetko viđene stare arhivske snimke koje sugestivno oživljuju vrijeme u kojemu je Zagorka živjela i povijesni kontekst u kojemu je djelovala. Kroz četiri životna razdoblja lik Zagorke tumače četiri glumice: djevojčicu Klara Justić, djevojku Irena Hihlik, zrelu ženu Vedrana Ćetković a Zagorku u posljednjim danima života igra umirovljenica Đurđa Veljović. Glas Zagorke kao naratora interpretira Neva Rošić.

U igranim scenama filma pojavljuju se najpoznatija imena hrvatskog glumišta koja utjelovljuju značajne ličnosti iz hrvatske povijesti i književnog života, ili osobe bliske Zagorki.

Trajanje: 87 min.
Uloge: Pero Kvrgić, Nada Gačešić Livaković, Urša Raukar, Vesna Tominac Matačić, Jagoda Kralj Novak, Zvonko Novosel, Žarko Potočnjak, Željko Vukmirica, Kristina Krepela, Bojan Navojec, Zvonko Zečević, Dubravko Sidor i mnogi drugi.
Scenarij: Biljana Čakić-Veselič
Režija: Biljana Čakić-Veselič
Produkcija: Fade In, HRT i Zagreb film.
Godina: 2008.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.7278 )