Logo


Naslov članka: Metallica SOME KIND OF MONSTER
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 23 March 2005 - 17:06:26

Trajanje: 141 min.
Format 4:3 (1,33:1)
Zvuk: 5.1 Dolby Digital
IFC Films/VTI (DVD)

Teški metal stvaralačke krize
Američka heavy metal grupa Metallica nije, i iz danas nejasnih razloga, prošle godine gostovala u Hrvatskoj, kako je najavljeno, a fanovima koji su u pretplati nabavili karte još nije vraćen novac. Za utjehu (koju također treba platiti) sad im je na raspolaganju dvostruko DVD izdanje s dokumentarnim filmom o teškometalnim ljubimcima i teškom stvaranju njihovog zadnjeg albuma St. Anger.

Metallica je danas dvadesetogodišnja rock institucija s punim stadionskim koncertima. Prije nekoliko godina su je, zbog raskalašenog života članova, posprdno u medijima prozvali Alcoholica, ali dečki su se trgli od ovisnosti i krenuli u snimanje novog albuma koji bi im vratio staru slavu. Angažirali su psihoterapeuta koji im za 40 tisuća dolara mjesečno pomaže prevladati stvaralačku krizu. Paraleno sa stvaranjem albuma počelo je i snimanje filma. Redatelji Joe Berlinger i Bruce Snofsky nisu očekivali da će se posao skupljanja izakulisnog materijala za promociju albuma protegnuti na dvije godine, ni koje će sve trzavice između članova sastava snimiti.

Basist Jason Newsted odlazi, a frontman James Hetfield odvikava se od alkohola (barem za javnost) te se sukobljava s bubnjarom Larsom Urlichom, koji tužio internetski portal Napster za neovlaštenu distribuciju njihovih pjesama. Gitarist Kirk Hammett smiruje napetu situaciju, a grupa se popunjava novim članom, basistom Robertom Trujillom. Biti na vrhu nije jednostavno, uz stalni zahtjev za stvaranjem novih hitova, a mladenačka poletnost prolazi. Metallica dijeli tragikomična nastojanja rokera sredovječnih godina, koji otkrivaju i prihvaćaju građanske vrijednosti koje su u nekonvencionalnoj mladosti odbacivali, pa se oženjeni i društveno etablirani, upinju 'ružnom energijom' zaokupiti nove klince.

Dokumentarac Metallica otvoreno prikazuje što se događalo rock zvijezdama u krizne dvije godine, a u to 'ogledalo' nije lako gledati ni protagonistima. Dodaci na drugom disku donose niz informacija sa snimanja filma, te snimke sa Sundance Film Festivala i Međunarodnog filmskog festivala u San Franciscu, te njujorške premijere filma (sve s hrvatskim titlovima), koja dokazuje poraslo zanimanje za dokumentarcima.

Zanimljivo je i da su redatelji Joe Berlinge i Bruce Snofsky pjesme Metallice koristili u svom dokumentarcu Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996.) o trojici tinejdžera iz Arkansasa osuđenih za (navodno) ubojstvo koji su počinili pod utjecajem 'vražje' glazbe, odnosno heavy metala.

Objavljeno na linku Glasa IstreAutor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.702 )