Logo


Naslov članka: OZNAČENI SMO?
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 04 January 2005 - 10:35:18

Prvo, isprika. Velika, Iskrena, Puna. Ispričavamo se. Žao nam je što smo, u žurbi, u kašnjenju, u panici da ne zakasnimo (na kazališnu predstavu) auto ostavili na pločniku (u nizu parkiranih auta na toj strani Ilice, inače ne bismo). Mi koji se zgražamo nad autima po travnjacima, pred ulazima i pred drugim automobilima, baš mi da prekršimo vlastite principe (kao djevica koja dobije sidu) i baš nama da se dogodi nešto tako strašno!

Nije nas pokupio pauk (uz toliko auta na pločniku), nismo dobili uplatnicu za prekršaj, nije nas opomenuo prometnik, sve bi to bilo lakše podnijeti od toga da smo OZNAČENI!
Označeni za što? Znam da se označuju stabla koja treba posjeći, a o znakovima kojima su jedni ljudi označavali druge ljude u određenom društvenom kontekstu neću ni govoriti. Biti označen gore je nego biti kažnjen.

Dakle, na žutom papiriću koji smo našli na autu s jedne strane piše (bold s uskličnikom): označeni ste!, a na drugoj se citira Članak 57 i 59 Zakona o sigurnosti prometa, uz ilustraciju. Označeni smo jer nismo ostavili 1,6 m širine za kretanje pješaka na nogostupu. Žao nam je, pogriješili smo, ispričavamo se, ponovo! Ali, zar informacija ne bi bila bi prihvatljivija od 'markacije', zar pouka ne bi bila bolja od kazne, a kazna bolja od prijetnje, od 'oznake'.
Potpisnik žutog papira je Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida, u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Poštujemo tu instituciju i njene članove i želimo uspjeh Programa, ali sigurni smo da postoji neki drugi 'znak' koji bi umjesto 'označavanja' kao prijetnje neobzirnim vozačima prenosio plemenitu poruku.

Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.567 )