Logo


Naslov članka: ŽIVJELI BOROVI!
Podnaslov:
Autor:
Saturday 25 December 2004 - 18:59:57

Ekologija i tržište mogu imati dodirne točke (i korijene!). Umjesto posječenih šuma mladih borova za božićne blagdane koje su se poslije nove godine pretvarale u hrpe bačenog zelenila, kao simbol potrošačke ‘jednokracije’, ove godine su na slobodno tržište iznešene žive mladice borova u posudama sa zemljom, spremne za nastavak života poslije jednokratne upotrebe (i prije ih je bilo u rasadnicima, ali nisu bili tako jednostavno dostupni).
‘Hrvatske šume’ priredile su jedne prosinačke subote u sjedištu Zagreba izložbu božićnih lončanica koje se mogu zadržati na urbanim balkonima ili se u proljeće presaditi pred vikendicama (uvjerljivog porijekla i s građevinskom dozvolom), a koje, što je najvažnije, mogu rasti u stabla, umjesto giljotine zimzelenih brojlera. Za stotinjak kuna mogli smo kupiti biljku-kućnog ljubimca (koji ne laje i ne jede, a ne ga trebamo ujutro izvoditi u šetnju ni skupljati organske kuglice po pločnicima).
A oni koji nemaju ni balkona ni vikendicu, mogli bi donirati svoja stabla ili ih sami zasaditi na nekom nepošumljenom dozvoljenom mjestu, pa bi svake godine nastao novogodišnji, precizno datirani šumarak.
Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.529 )