Logo


Naslov članka: ROLADE BEZ ČOKOLADE
Podnaslov:
Autor:
Saturday 25 December 2004 - 15:45:48

Da počnemo od sitnica, bez monumentalnog konteksta u kojem sami postajemo nevažni (filmska asocijacija: 'Veliki diktator' Chaplin u totalitaristički predimenzioniranoj radnoj sobi sveden na makovo zrno).
Da počnemo od slatkih problema koji ne postoje u gladnoj Africi (ni u EU sirotinjskoj okolici, uostalom), ali ima, eto, sretnika koji zapinju za minijaturne prepreke.
Redoviti sam posjetitelj slastičarnice 'Princess' u Zagrebu (vidi se na meni). 'Princessica' je u sjedištu Grada, u neposrednoj blizini 'Charliea', pa mi je uz kolače, osobito subotom, dostupna i smotra domaćih celebretiesa koji poziraju pred kultnim kafićem. To je, zapravo, ljetna poslastica, kad se sjedi na otvorenom. U jesenskoj sezoni, 'princezina slastica' je rolada od kestena, bolja od onih na Lovranskoj maronadi, suzdražano slatka, ni presuha ni premeka, s jezgrom šlaga u sredini i, što je najvažnije, prelivena tamnim i s kestenom komplementarnim glancom čokolade. Mnoge kalorije tu su preuzete i ostale nepotrošene. Strepila sam da će tom sitnom savršenstvu doći kraj. Svako renoviranje prostora, proširenje kapaciteta, ekonomiziranje nabave i općenito moderniziranje prijetilo je da roladu smanji, stanji ili ukine. I doista. Prije nekoliko dana. Rolada se ogolila bez čokolade, onako 'ćelava', pokrivena improvizacijom kreme, kao nedovršena. Izrazila sam žaljenje na blagajni i dobila objašnjenje: čokoladna kora je pucala, pa su se sladokusci žalili. Ali ja nikad nisam vidjela pukotinu na čokoladi. A i da jesam, pojela bih je. Rolade su bile savršene, kao rijetko koja sitnica koju mogu kupiti i pojesti. A kesten u roladi bez čokolade nije onaj čokoladni kesten (mogućnost štednje na materijalu zvuči vjerojatnije nego obzir prema kupcima). Tko bi se sa Sacherice usudio skinuti čokoladnu koru! Neke promjene nam ne trebaju. Neću neke promjene! Vratite nam čokoladu na roladu!

Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.528 )