Logo


Naslov članka: DVD: DVIJE SESTRE ZA KRALJA, povijesna drama by Robert Tabula
Podnaslov:
Autor:
Saturday 18 October 2008 - 10:26:59

Lik engleskog kralja Henrya 8. uvijek je bio zanimljiv filmskim umjetnicima, pa još jedno djelo o njemu ne iznenađuje, no ovdje fokus nije stavljen na njega, nego na sestre Boleyn, a izvor za to je pronađen u književnom uratku Phillipe Gregory.

Anne (Portman) je starija, pametnija, i očita obiteljska miljenica, koju ponude kralju tijekom njegove posjete. Henry 8. (Bana) je očaran, ali idila kratko traje, jer zbog Anne, i njezina neoprezna ponašanja tijekom lova, Henry završava u krevetu, sa povrijeđenom rukom i ponosom. Tada se pred njim pojavljuje Mary (Johansson), druga sestra, koja već svojim izgledom opčini kralja. Ubrzo cijela obitelj dobiva pozivnicu za dolazak na dvor. Mary je oženjena, ali kralju to ne smeta, pa je uzima kao ljubavnicu, ne mareći previše što i on sam ima ženu.

U filmu se radnja fokusira na nekoliko stvari. I sve su ružne činjenice o tadašnjem društvu na kraljevskom dvoru.Obitelj Boleyn, koja se ne libi gurati svoje kćeri u najpodobnije aranžmane – bilo kao obične ljubavnice, bilo kao žene muškaraca koje ne vole. Pred njima ne smije biti nikakvih tajni, sve stvari, koliko god bile intimne i neugodne, se iznose pred starijim članovima obitelji. Žene su tek roba i način da se stekne još više novaca, naslova, i ugleda. U nemilosrdnom svijetu, dvije sestre jako brzo postaju ogorčene i osvetoljubive. Mary brzo prestaje sa svojim spletkama, ali Anne ne posustaje tako lako, i dosta često i jako zagorčava život vlastitoj sestri. Ona mari samo za svoj život, a jedini cilj joj je roditi nasljednika Henryu, i postati kraljica. Ali ne zato što ona to zaista želi, nego zato što joj je onemogućeno imati život sa osobom koju voli. Anne zbog jednog skandala odlazi u izgnanstvo, ali se brzo vraća, i osvaja kralja. Mary se brzo zaboravlja, dok se Anne sve brže uspinje i zavodi kralja do te mjere, da se on rješava svoje žene i Katoličke crkve. Sav taj trud, i očaj, koji Anne vodi naprijed, dolazi na naplatu. Uz nedostatak ikakve sućuti od strane kralja, ona gubi svoju glavu. Sve što ostaje iza patnje svih tih ljudi je mala Elizabeta, buduća kraljica Engleske.Solidno ostvarenje, u kojemu se više pažnje posvećuje ružnoj strani povijesti, i odnosima na kraljevskom dvoru, a da se ne ulazi previše u karakterizaciju samoga kralja. On je samo figura, koja razmišlja o ženama, i tek kada mu nešto dosadi, ili ode u krivom smjeru, rješava to brzo i bezbolno za sebe, bilo da se radi o odbacivanju ljubavi, ili nečije glave. Portman i Johansson su centralni dio filma, i one ispunjavaju svoje uloge sa intenzitetom i dubinom, i daju ljudski dodir likovima koji nisu čisti i bezgrešni, nego puni mana i okrutnosti. Iz jednostavnog razloga, jer su žene koje se nalaze u krivom stoljeću. Ograničene sa voljom drugih muškaraca, i zauvijek zatočene u ropotarnici povijesti.

Dodataka nema.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.4751 )