Logo


Naslov članka: GENERAL, komedija
Podnaslov:
Autor:
Monday 29 November 2004 - 21:51:30

Trajanje: 110 min
Format: PAL
Režija i scenarij: Buster Keaton, Clyde Bruckman
Uloge: Buster Keaton, Marian Mack, Glen Cavender, Frederick Vroom, Frank Banes

Za vrijeme Američkog građanskog rata Johnnie Gray (Buster Keaton) se želi priključiti konfederacijskoj vojsci, ali ga odbijaju smatrajući da je korisniji u svojoj struci: kao vlakovođa. Nakon neuspjeha u regrutacijskom odjelu, Graya iz prezira odbacuje djevojka, Annabelle Lee (Marian Mack), i njezina obitelj te se on shrvan vraća svom svakodnevnom poslu. No, priliku da iskaže svoju hrabrost i povrati zasluženo povjerenje Gray dobije kad Sjevernjačka vojska otme njegov vlak i ondje slučajno zatečenu djevojku.
Ova komedija, temeljena na istinitom događaju iz Amreičkog građanskog rata, od srca će vas nasmijati i držati uz vaše 75“ televizore i kućna kina (ne, samo vam se čini da sam isfrustriran zbog toga što sam primoran zadnje dvije godine gledati DVD-e na 19“ monitoru) od početka do kraja. To je zapravo ratna komedija smještena u Američki građanski rat čija je radnja gotovo u potpunosti smještena na dva jureća vlaka.
Film je iznenađujuće kvalitetno napravljen sa redateljskog stajališta: sniman je i montiran odlično, što se i očituje kroz 80-ak kadrova vlakova u pokretu i nestatičnu kameru što je prava rijetkost u nijemim filmovima te su storytelling i radnja odlično izbalansirani. General ne pati od prenaglašene i izafektirane glume koja tako karakteristična za film sa početka 20. stoljeća. Buster Keaton i danas oduševljava publiku svojim iskrenim i prirodnim humorom te vratolomijama na kakve se gotovo niti jedna današnja holivudska „macho“ zvijezda ne bi usudila.
Taj čovjek apsolutno hladnokrvno skaće ispred vlakova, vadi grede iz tračnica te opet skaće natrag, bježi od topovskih granata itd. sa takvom uvjerljivošću da se pitate kako je taj čovjek uopće preživio te sve svoje silne filmove (koji su poznati baš po njegovim motoričkim sposobnostima). Jedino razočaranje ovog DVD izdanja je potpuna odsutnost bilo kakvog popratnog sadržaja na DVD-u. . Još jedan pokazatelj Keatonovog umijeća kako glume tako i režiranja tako da je ovaj film topla preporuka svim ljubiteljima komedije.
Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.463 )