Logo


Naslov članka: OST: THE TERMINAL
Podnaslov:
Autor:
Friday 19 November 2004 - 19:43:21


Moglo bi se reći da dvoje kompozitora drži takozvani 'monopol' u skladanju filmske glazbe.
To su Alan Silvestri i John Williams (Howarda Shorea ne računam; jer njega smatram bogom i opraštam mu sve propale projekte i to isključivo zbog glazbene pozadine koju je podario Gospodaru Prstenova). Iako se prave da su prijatelji i suradnici, oni su jedni drugom samo velika konkurencija. Jedan u nizu Williamsovih novih uradaka je i glazba za film 'Terminal', s Cathrene Zete Jones i Tomom Hanksom u glavnim ulogama. Kompakt disc krasi četrnaest instrumentalnih skladbi u sveukupnom trajanju od 58 minuta. Da riješimo dilemu odmah na početku; ova glazba nije nimalo slična (a ni kvalitetnija) onoj iz mega popularno iskomercijaliziranih 'Ratova Zvijezda' – no ta činjenica je ne čini bezvrijednom!

Nakon prvog slušanja u uho će vam odmah ući uvodna skladba, 'The tale of Viktor Navorski', čiji se dijelovi povlače i po ostalim skladbama na CDu. Kasnija preslušavanja neće otkriti nikakve spektakularno dobre dionice ili skrivene dijelove. Izgleda da je velikom majstoru ponestalo ideja; pogotovo za ovakvu, realnu, vrstu filma.
Sve u svemu drago čitateljstvo, ovaj 'ništa-posebni' uradak preporučujem samo ljubiteljima ozbiljno laganijih instrumentalnih tonova. Svi ostali zaobiđite ga u širokom luku jer od njega nećete dobiti nikakvo zadovoljstvo, ma koliko on simpatično zvučao nakon desetog preslušavanja (barem je kod mene bio takav slučaj ). Tko zna možda se vama svidi nakon dvadesetog slušanja kad vam već polako ispere mozak.
Znate onu: kakav film, takva i glazba ! NO, sve se mijenja, pa tako i ta tvrdnja. Uzmimo za primjer Van Helsinga – loš film, a genijalna glazba!
Za kraj samo bih poručio gosponu Williamsu da promijeni muzu jer mu je potreban dašak nove inspiracije...
Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.430 )