Logo


Naslov članka: Moram vam reći: TOYOTA - PAROLA O SIGURNOSTI!
Podnaslov:
Autor:
Friday 11 July 2008 - 11:41:29

Kupovina auta poseban je doživljaj. Prodavači vas dočekuju otvorenih vrata. Ostajete pod tretmanom uvažavanja dok ne izvršite uplatu. A onda već otvoreno pokazuju da im dosađujete u salonu. Nekako to izdržite radujući se užicima vožnje.

Prvo od neugodnih iznenađenja ('if you feel lucky') može biti redoviti servis, koji je u pravilu skuplji od očekivanja. A onda se pojavljuju nedostaci koji nisu obuhvaćeni garancijom ili su se počeli događati pod kraj garantnog roka, a previđali u su ih servisu ili ste sami postali svjesni nakon toga. Proizvođač je nemilosrdan u takvim slučajevima, garantni rok je prošao i tko vam je kriv što prije niste uočili kvar. Pitanje može biti, a što ako to nije kvar, već nekvalitetan proizvod koji ne odgovara brandu. U općoj hrvatskoj markentiškoj strci ne postoje mehanizmi koji će ukazivati na takve stvari. Jedino što nam je na raspolaganju je konkurencija, ali samo prije nego se opredijelimo za jednog ponuđača. A da budućim kupcima, izloženimkao i mi reklamama, pomognemo u odluci, iznijet ćemo osobno iskustvo.Kupovina Toyote Avensisa, auta koji je svojevremeno proglašen najsigurnijim autom, trebala je biti puni pogodak za one kojima je pouzdanost i sugurnost na prvom mjestu. Problemi su počeli s klimom. Hrvatski ovlašteni servisi prije cca pet godina nisu se mogli nositi sa sitnim problemom kao što je neugodan miris klime. A ni to nije bilo uključeno u garanciju. Par mjeseci poslije kupnje platili smo za promjenu filtera (koji nismo ni koristili), a iza toga otvarali prozore umjesto pritiska gumba. Privremeno rješenje ponudili su slovenski servisi, to jest sprejanje klime, ali to i dalje manje-više smrducka, a mi trpimo. Nitko nije savršen!

Međutim, klima nam smeta, ali ne ugrožava našu sigurnost, kao loša svjetla. Kupili smo auto s ksenon (xenon) svjetlima koja trebaju odlično osvjetljavati kod noćne vožnje, a pogotovo u lošim vremenskim uvjetima. Sve je u početku bilo OK, ali s vremenom su svjetla postajala sve slabija, tako da je noćna vožnja postala opasna avantura. Relativno novi, umjereno korišten (nakon prijeđenih pedesetak tisuća kilometara), najsigurniji auto postao je nesiguran i rizičan za noćnu vožnju. Zar da stalno vozimo s dugim svjetlima!Ovdje se ne radi o ljudskom faktoru, već o ugrađenoj tehničkoj greški. Ne o kvaru, već o greški! Jer kakva su to ksenon svjetla koja i prije isteka garantnog roka slabije svijetle, a poslije tri godine svijetle tako da se noću jedva vidi? Kao u ona mračna vremena kada sam iz Zastave 128 jedva vidio cestu pred sobom! Toyota Avensis ima svjetla kao neka Zastava! Odlazak u servis bio je novo razočaranje. Garantni rok je prošao, treba mijenjati ksenon svjetla jer je nešto na njima otišlo (nakon tri godine!?). Uzgred, sijalice su sasvim u redu. A ta zamjena po faru dođe cca 5.000 kuna! Ukupno 10.000 kuna. Tko računa na takve troškove kod pouzdanih japanskih automobila?

Kako to ipak nije kvar, već se radi o nekvalitetnoj komponenti, obraćam se centrali Toyote u Buzinu. Obavljam razgovor u kojem mi ljubazno obećaju kako će izvidjeti mogućnost popravka u uvjetima garancijskog roka. Nakon toga nastao je muk. Na telefon se nitko ne javlja ili je dotična osoba odsutna, trenutno je nema, doći će za pet minuta, upravo je otišla itd… Postoji i elektronska pošta, ali ni tu nema odgovora. Zar je Toyota takva korporacija koja ne može službeno odgovoriti i otpiliti nezadovoljnog kupca službenim pismenim obrazloženjem? Ili je to ipak domaći štih u odnosu prema (bivšem!) kupcu. Toyota je u svoj najsigurniji proizvod ugradila materijal upitne kvalitete. A zanimljivo je i to da na zamijenjene ksenon farove u servisu (podsjećam, deset tisuća kuna) daju jednogodišnju! garanciju. Tako postoji teoretska mogućnost da nakon isteka godine dana svijetla opet oslabe, pa je tako iz godine u godinu osiguran izvanredni prihod od desetak tisuća kuna od poštovanog kupca. Dok nekom ne prosvijetli u glavi. Tu se ne računa izgubljeno vrijeme oko odlaska i popravaka na servisu.

Tko ti je kriv, kad si uzeo japanski auto, kažu mi kolege. Pa ja sam ga uzeo zbog pouzdanosti i sigurnosti! Bar tako reklamiraju Toyotu. A moja sigurna Toyota opasna je za noćnu vožnju. Ili su to samo one Toyote koje dolaze u Hrvatsku? Koliko je sličnih slučajeva? A o tome bi trebalo ovisiti koliko će tih slučajeva, to jest Toyotinih budućih kupaca, biti.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.4292 )