Logo


Naslov članka: CHARLIE CHAPLIN, The Essanay Comedies Volume 1
Podnaslov:
Autor:
Friday 12 November 2004 - 00:47:45

Charlie Chaplin je vjerojatno najpoznatija filmska ličnost svih vremena. Njegov besmrtni ikonografski lik skitnice sa svojim već predobro poznatim iznošenim frakom, polucilindrom, prevelikim hlačama i kultnim brčićima, svojim zdravim, jasnim i soc-politički nastrojenim humorom, nasmijava ljude svih uzrasta već gotovo čitavo stoljeće.
Već sa snimanjem svog prvog filma The Tramp iz 1915., u kojem upoznaje javnost sa skitnicom, stječe svjetsku slavu te svaki slijedeći film izaziva oduševljenje kritike i publike sve do pojave zvučnog filma kada, kao što biva i sa većinom zvijezda nijemoga filma, polako počinje gubiti zanimanje javnosti. 1972. godine dobiva specijalnog Oscara za cjelokupni doprinos filmu, a 1975. godine mu je dodijeljena viteška titula Sir.Iako ima i niz uloga u kojima glumi druge likove ili se pojavljuje kao tek sporedni lik, Charlie Chaplin se zapravo poistovijećuje sa njegovim likom skitnice. Kao Skitnica, Chaplin snima svoje najuspješnije filmove kao što su The Tramp, Mališan, Amerika, Moderna vremena i mnoge druge. Kroz Skitnicu Chaplin izražava svoj neizmjeran glumački talent temeljeći ga na svojim majstorskim sposobnostima mimike i gestikulacije i izražavanjem suprotnosti- kukavičluk i hrabrost, sentimentalnost i ravnodušnost, urođeno plemenit i dobar ali sa povremenim izlijevima zloće- te ga je publika upravo zbog takvog širokog spektra karaktera i zavoljela.
Ovaj DVD je još jedno u nizu The silent era serije izdanja nijemih klasika te kao takvo koncepcijski ne odskaće od ostatka.Trojezičan je (engleski, fransuski i njemački) i sadrži pet Chaplinovih filmova iz 1915. godine. Kao i većina nijemih komedija, ovo su nisam-te-ja-udario-nego-onaj-iza-mene filmovi, ali Chaplinova besprijekorna izvedba nevinog i dragog lutalice cijeli koncept diže na kultnu razinu. U svih pet filmova fabula, koja je očita iz samih naslova, naprosto pruža podlogu Chaplinu i njegovoj ekipi glumaca(koji se ne mijenjaju tokom filmova, što daje jedan zaokruženi dojam čitavoj seriji) da pokažu svoje umjeće. Iako nisu među njegovim najpoznatijim ostvarenjima, vedrinom i jasnoćom izraza će sigurno od srca nasmijati i one najhladnokrvnije kad je o filmu riječ. DVD je u blagom nedostatku posebnih dodataka što zapravo i ne smeta toliko s obzirom na to da je u njima rečeno ono najbitnije o Chaplinu i njegovoj filmskoj karijeri, a postoji i dodatak koji govori nešto više o samom The silnet era serijalu.
Sveukupno, bez obzira na manjak dodatnog materijala, ovo je must-have DVD za ljubitelje svih žanrova!


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.407 )