Logo


Naslov članka: Pokrenut online kulturni časopis KULISA.eu (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 04 June 2008 - 11:56:50

Hrvatski medijski prostor odnedavno je bogatiji za jedan kulturni časopis, pokrenut isključivo u internet izdanju.
Online časopis za ples, glazbu, kazalište i film KULISA.eu utemeljila je skupina umjetničkih kritičara (plesnih, glazbenih, kazališnih i filmskih) okupljenih u udrugu Kulturni klub, s ciljem stvaranja izdanja koje će brže, potpunije, ažurnije i vizualno bogatije pridonijeti praćenju i kritičkoj valorizaciji plesne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti u Hrvatskoj.

KULISA.eu na svojim internet stranicama nudi kritičke osvrte na nove, obnovljene ili novim solistima osvježene predstave iz područja baleta, suvremenog plesa, opere, operete, mjuzikla i dramskog kazališta te koncerte i filmove, koji će povezani s kalendarima narednih događaja za svaku pojedinu umjetnost uskoro stvoriti preglednu i pristupačnu bazu kritika za sva umjetnička područja. Časopis će redovito objavljivati i intervjue s uglednim hrvatskim i gostujućim umjetnicima, kao i recenzije časopisa, internet stranica, snimki i knjiga iz područja plesa, glazbe, kazališta i filma.Sam naziv časopisa posuđen je od časopisa za kazalište, kino i variete Kulisa koji je izlazio u Zagrebu od 1927. do 1941., kao znak poštovanja časopisnoj tradiciji u područjima koja časopis pokriva. "Smatramo da upravo online časopis svojom sveopćom dostupnošću, ažurnošću i jedinstvenom strukturom može najbolje odgovoriti potrebama današnjih kulturofila", istaknuli su osnivači na promociji u Novinarskom domu u Zagrebu 9. svibnja.

Nakladnik časopisa je Kulturni klub, udruga građana osnovana s ciljem promicanja plesne, glazbene, kazališne i filmske kulture, a glavni urednik časopisa je Zlatko Vidačković. Njegov zamjenik je filmski i kazališni kritičar Goran Ivanišević, a u uredništvu su i operna kritičarka Marija Barbieri te plesne kritičarke Maja Đurinović i Iva Nerina Sibila. Među kolumnistima su i glazbena kritičarka Višnja Požgaj, te operni i glazbeni kritičar iz Splita Tonći Šitin, a među stalnim suradnicima su kazališni kritičar Matko Botić, Sandra Cekol koja prati internet stranice i časopise, te Tomislav Bahorić zadužen za kostimografiju. Dizajn i koncept časopisa potpisuje Zlatko Vidačković, dok je autor crteža i animacija u zaglavlju animator Darko Vidačković. Časopis je dostupan na adresi www.kulisa.eu.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.3996 )