Logo


Naslov članka: Porin: Edo Maajka - priopćenje diskografske kuće Menart
Podnaslov:
Autor:
Sunday 20 April 2008 - 12:49:20

Poštovani,
ponukani trenutnim zanimanjem medija i javnosti po pitanju diskografske glazbene nagrade Proin, te napisima da je diskografska kuća Menart na bilo koji način lažirala prijave za nagradu Porin pri nominiranju izvođača Ede Maajke, želimo iznijeti nekoliko činjenica.

Menart je tijekom godina prijavio tri albuma Ede Maajke koristeći se pritom slijedećim parametrima:

- da je diskografska kuća Menart hrvatski nakladnik koji ima sklopljen ugovor sa izvođačem Edom Maajkom,i da je kao takva sve njegove albume licecno prodavala u cijeloj regiji bivše Jugoslavije
- da izvođač Edo Maajka živi u Hrvatskoj, radi u Hrvatskoj, u Hrvatskoj plaća porez i u Hrvatskoj je izgradio karijeru
- da su svi albumi Ede Maajke snimljeni u Hrvatskoj, sa hrvatskim producentima

Porin je prihvatio sve te činjenice, kao i činjenicu da Edo Maajka doprinosi hrvatskoj diskografiji i kulturi uopće, stoga apsolutno neumjesnim smatramo objede izrečene u novinama da je diskogarfska kuća Menart na bilo koji način prevarila nagradu Porin, tvrdeći da Edo Maajka ima hrvatsko državljanstvo, niti smo takav papir ikada bili zamoljeni pokazati.

Želimo citirati dio izjave g. Paola Sfecija, Predsjednika Upravnog odbora Porina u godini kada se Edo Maajka prvi puta kandidirao za nagradu, kojim komentira cijeli ovaj slučaj:

Budući sam bio Predsjednik Upravnog odbora PORIN-a u razdoblju kada je Edo Maajka po prvi puta kandidiran za PORIN, a potom i postao dobitnik nagrade, očitujem se vezano uz neke izjave u javnosti iz kojih bi se moglo shvatiti da je Menart namjerno izazvao zabunu među članovima ondašnjeg Upravnog odbora glede njegova državljanstva.

Činjenica je da je Upravni odbor PORIN-a tek nakon što su nagrade dodjeljene dobio informaciju da se radi o glazbeniku koji nema hrvatsko državljanstvo, no niti prije, niti tijekom, niti nakon dodjela nagrade među članovima Upravnog odbora nije bilo nikakve sumnje da bi Edo Maajka trebao biti kandidiran u kategorijama u kojima se nagrađuje tzv. „domaća produkcija“ budući je u to vrijeme već godinama boravio u Hrvatskoj, tu je započeo svoju karijeru, izgradio ime u javnosti i objavio prvi nosač zvuka.

Obzirom da je tada važeći Pravilnik PORIN-a (koji se u tom dijelu u međuvremenu, koliko znam, nije mijenjao) u jednom od članaka zaista predvidio da se u tzv. domaćim kategorijama mogu natjecati samo hrvatski državljani, upravo zbog ovakvih mogućih slučajeva u Pravilnik je unesen stavak koji u specifičnim situacijama prepušta Upravnom odboru mogućnost arbitrarne odluke, te je isti i primjenjen (citat):


„Konačnu odluku o razvrstavanju izdanja (programa) u kategorije domaće ili inozemne produkcije donosi Upravni odbor Porina.

U slučaju da takvo razvrstavanje nije moguće isključivo temeljem odredaba iz prethodnih stavaka ovog članka, Upravni odbor ima pravo diskrecione odluke o razvrstavanju izdanja (programa) u kategorije domaće i strane produkcije na osnovi procjene kojem glazbenom prostoru objektivno pripada određeno izdanje (program) odnosno autor, izvođač ili drugi kandidat za nagradu.“

Paolo Sfeci

Nadamo se da smo pojasnili situaciju oko cijelog slučaja, te ovom prilikom pozivamo sve na objektivno prenošenje dobivenih informacija.

Hvala velika i srdačan pozdrav,

Diskografska kuća Menart


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.3863 )