Logo


Naslov članka: MELIES LE CINEMAGICIEN
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 26 October 2004 - 22:57:18

Le Magie Melies Une Seance Melies
Trajanje: 130 min Trajanje: 55 min
Format: 4:3 Format: 4:3
Zvuk: Dolby Digital Zvuk: Dolby Digital539 puta ste slinili nad Povratkom kralja, nad svim onim silnim kostimima, maketama za koje niti ne znate da su makete, letećim beštijama, prekrasnim krajolicima, kadrovima od kojih zastaje dah i 539 puta ste neuspješno tražili bugove na Gollumu?
Prvo, znajte da niste jedini.
Drugo, prilično sigurno se niste nikada zapitali kako je to sve zapravo počelo. Od kud filmašima zapravo ideja da filmski medij pretvore u pozornicu blještavila i glamuroznih specijalnih efekata. Ovo DVD izdanje odaje počast pioniru kinematografije i ocu svih otaca (to bi bio negdje pradjed), čovjeku koji je prvi plijenio pozornost publike zahvaljujući svojoj neospornoj filmskoj genijalnosti i state-of-the-art cool specijalnim efektima. Čovjeku koji je žonglirao svojim glavama na platnu dok roditelji Georga Lucasa, Riddley Scotta i ostalih luđaka još nisu bili ni u planu: Georgesu Meliesu.Kao što je već spomenuto, ovaj DVD ne sadrži film u konvencionalnom smislu riječi, već obuhvaća samo mali djelić Meliesovog izuzetno opsežnog opusa (mislim, čovjek je snimio 503 filma u 20 godina) te govori o samim počecima specijalnih efekata u filmskoj industriji. Prikazano je osam njegovih kratkih filmova, koji su zapravo kratke humoristične pričice smišljene samo da bi se mogli prikazati specijalni efekti. Od tih filmova definitivno najupečatljiviji i ujedno i kultni jest film Put na mjesec, iz 1902. Film se odlikuje, kao i svi Meliesovi filmovi, za to vrijeme izuzetno razrađenom scenografijom i njegovim sjajnim specijalnim efektima, tako da u filmu možete vidjeti lansiranje "rakete" na Mjesec, podzemne Mjesečeve špilje koje vrve gljivama i slapovima, prve 'prave' aliene, i sl. U nekim scenama je čak i modernim filmskim fanovima očito vidljiva samotnjačka atmosfera i dojam udaljenosti ekspedicije na Mjesec. Naravno, kada se film sagleda u kontekstu vremena u kojem je rađen.
Utjecaj kazališta na Meliesove filmove je velik, što se očituje kroz statičnu kameru, frontalne planove kojima obuhvaća kompletnu scenu, itd. Unatoč tome, njegovi specijalni efekti apsolutni su nagovještaj budućeg sjaja svjetske filmske industrije.Sam DVD je jako jednostavno napravljen, sa jasnim i jednostavnim izbornicima. Izbornih sadržaja ima puno i uglavnom svi govore o kinematografiji tih davnih dana i Georgesu Meliesu i njegovoj povezanosti s filmom i filmskim specijalnim efektima. Poprilično su dugi te iako će se mnogima činiti zamornima, svi oni koji su oduvijek htjeli saznati nešto više o tim prapočecima specijalnih efekata, scenografije, kostimografije i sl., napokon su došli na svoje.

Sadržaj:The magic of Melies (Jacques Meny)
Chapters
Melies Magic Show
Chapters
"The Silent Era" Collection

Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.344 )