Logo


Naslov članka: NOSFERATU, horror
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 26 October 2004 - 22:56:25

Trajanje: 90 min.
Format: 4:3
Zvuk: Dolby Digital 5,1 (Simulated)
Redatelj: Friedrich Wilhelm Murnau
Glume: Max Schreck, Gustav Von Wangenheim, Greta Schroeder, Alexander GranachNakon što biva poslan u karpatske planine sklopiti posao s ekscentričnim klijentom grofom Orlokom koji kupuje zemljište u njegovom gradu, mladi trgovac nekretninama Hutter ostavlja svoju zaručnicu i odlazi u Transilvanyu na putovanje koje će mu zauvijek promijeniti život. U zemlji duhova, Hutter budi iz sjećanja drevno zlo koje prijeti oviti njegov svijet velom smrti i jada...

Je li to kinematografija od 1970-ih pa nadalje toliko uzurpirala moj fragilni mali um ili jednostavno ne znam prepoznati dobar film kad ga vidim? Jedno je sigurno: kriteriji po kojima se danas određuje je li neki film dobar ili ne definitivno se razlikuju od onih od prije 80 godina. Stvari koje su nekada očito zastrašivale publiku danas ne bi mogle promeškoljiti niti najplašljivijeg petogodišnjaka (iako je film zabranjen za djecu ispod dvanaest godina). Ne znam doduše što vas plaši, ali meni nekako vukodlak kojeg glumi hijena i nije baš pri vrhu najstrašnijih stvari koje sam vidio. Isto je tako tu i činjenica da se u filmu noć prikazuje promjenom filtera objektiva kamere u plavo što ne prolazi pod noć ni u kojem slučaju i zapravo je to toliko neprimjetna promjena da vam nakon nekog vremena postane stvarno glupo što se cijela radnja odvija po danu te shvatite zašto vam ekran iznenada mijenja boju tek kad vam to izričito napišu. 'Ok, a sad si zamislite da je noć.' Creepy atmosfera jednako nula.

Naravno da filmski efekti nikad ne bi trebali određivati pravu umjetničku stranu filma (film to ipak i jest) i to stvarno nije ključna mjera, ali se onda barem očekuje više od scenarija, režije i glume. Kako je film adaptacija Bram Stokerove 'Dracule' (činjenicu koju su izuzetno neuspješno pokušali prikriti promjenom imena likova i mjesta) od filma bi se trebala očekivati jednaka doza ozbiljnosti, atmosferičnosti i bezizlaznosti kao i u apsolutnom remek-djelu prema kojem je film i sniman. To se moglo čak i u doba nijemog filma izuzetno dobro prikazati dužinom kadrova, drugačijom upotrebom krupnih i širokih planova, boljim odabirom scena krajolika i krajolika samog itd...Što se same kamere tiče, bolje se onda očito nije moglo, ali to ne umanjuje stvarno loše rakurse zbog kojih se u svakom kadru čini kao da je pola scenografije doslovce pojedeno. Iako se zbog nedostatka zvuka u nijemim filmovima gestikulacija glumaca uvelike preuveličavala, što je previše je previše. Glumci se ponašaju kao da imaju ozbiljnih lokomotoričkih problema, a grof Orlok, 'kultna' filmska persona, očito još nije uspio ovladati cijelim spektrom pokreta svojih zglobova. No, kako se ekipa odgovorna za nastanak ovog DVD-a pobrinula da film bude do kraja upropašten, umjesto originalne glazbene podloge ubačeno je sat i pol nepodnošljive progresivne moderne perverzne sodomije nad sintisazjerom. Pravo je čudo kako je tom čovjeku dopušteno ostati na slobodi.

Sve u svemu, ovo je u svakom pogledu jedno ispodprosječno filmsko ostvarenje koje se preporuča samo najzagriženijim horror-freakovima. DVD- dodaci su izuzetno oskudni, svega par trailera i komentara u filmu, jedino zanimljivo štivo su dvije stranice o povijesti prvog "vampira" grofa Dracule

DVD dodaci: disk 1 - komentar, trailer, film o porijeklu vampira, 'Nosferatus contraversy', disk 2 - originalna crno-bijela verzija.
Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.301 )