Logo


Naslov članka: MORAM VAM REĆI: UKROĆENA BIROKRACIJA
Podnaslov:
Autor:
Sunday 17 June 2007 - 23:55:35

U jednim malim gadnim popodnevnim novinama (nomina odiosa sunt) pročitala sam vijest da je jedna Ministrica (nomina odiosa... copy, paste) dodijelila jednoj Udruzi slijepaca Donaciju koju je odbila dodijeliti Institucija kojoj je na čelu. Dirljiva učinkovitost u krilu demagoških okolnosti.

Da Dodjela nije išla idilično, saznala sam iz drugog pouzdanog izvora, to jest na javnoj i, po broju reklama, komercijalnoj nacionalnoj televiziji. Dakle, po nekom Natječaju rečenog Ministarstva rečena Udruga tražila je Potporu za neki Projekt, ali su ih dobili, pa su se slijepi, ne budi lijeni, potužili medijima (kome drugome?) i, kako kaže jedan od aktivista Udruge, Mediji k'o mediji, objavili su i ono što su im 'neslužbeno' povjerili, pa su vjerojatno izašle na vidjelo i neke nepogodne činjenice o dodjeljiteljima ili dodjeli. Slučaj je mogao zapečatiti njihove buduće aplikacije, da se radi o zlopamtiloj instituciji, ali dogodilo se upravo suprotno. Tko god se uzrujao ili uvrijedio, frka se pokazala učinkovitom.

Da netko u izbornoj godini (ali to naravno, to nema nikakve veze s ovim slučajem) da, dakle, netko općenito ne dođe do zaključka o tvrdom srcu Ministarstvu humanosti prema ljudima s posebnim potrebama, da se ne pročuje po medijima da Netko Tamo Nešto ne da sijepcima, Ministrica odluči ispraviti grešku i nepravdu i osobno (iz vlastitih sredstava?) udovoljiti zamolbama. I tako u nedjelju, ne žaleći slobodnog vremena, u sjedištu Udruge, u toplom druženju kojemu su nazočile brojne kamere, razmjenjuju se osmjesi zahvalnosti sa 130 tisuća kuna privatnog suosjećanja. Na pitanje zašto je uopće došlo do toga da se odbije molba kojoj je trebalo udovoljiti, Ministrica uzdahne: To je birokracija. Birokracija je nepodnošljiva!
Kome? Koja to birokracija?Zar netko u vrhu uprave nije sam njen dio, a ne njena žrtva? I koji je to osamostaljeni bešćutni birokratski aparat učinio takvu predizbornu medijsku grešku?
A kakva je tek ta birokracija običnom puku, bez obzira da li vidi ili ne vidi što se okolo događa?
Uostalom, zar ta birokracija, u ovom slučaju vjerojatno neko Povjerenstvo, nije obvezna slijediti propise, a ne kreirati dobrotu? Zar nije birokracija tako inertna zato što primjenjuje (i mora primjenjivati) propise, koje ne donosi sama? Zar njihova 'ugrađena neučinkovitost' ne čini dragocjenim one koji mogu 'mimo tih pravila i puteva', koji mogu ono 'što se ne može', oni koje, birokracija, očigledno, ne paralizira, već im dodjeljuje dodatne ingerencije. Zar oni koji su u vrhu sustava ne mogu i ne trebaju djelovati na izmjeni tih procedura i pravila, kako bi građani lakše podnosili birokraciju i manje se oslanjali na voluntarizam ili humanizam svojih funkcionera?

Ako je odbijenica rezultat nekog formalnog propusta u proceduri natječaja, po kojim je kriterijima molbi treba udovoljiti? Ako (opravdani) izuzetak nije predviđen i ugrađen u proceduru, zar za to treba demonizirati nekog referenta iz Povjerenstva? Ima li on pravo sažaliti se nad sudbinom ugrožene aplikacije i odstupiti od pravila koja ga obvezuju? A ako treba osloboditi određene skupine striktnih obveza, zar ne treba mijenjati pravila, a ne referente?

Uostalom, zar ta mogućnost da osoba čiji sustav ne funkcionira skuplja osobne poene ispravkama 'sistemskih grešaka', umjesto da odgovara zbog neučinkovitosti službe za koju je nadležan, poznata je populistička metoda političke promocije. U neučinkovitom sustavu ljudi ne izistiraju na principijelnim pravima, već su zadovoljni da im bilo tko udovolji, i to primaju sa zahvalnošću onih kojima je udijeljena milostinja, a ne onih koji dobivaju ono što im pripada. Uostalom, vidi 'Zagrebačku panoramu'.

Ima još: Što se dogodilo u Virovitici?


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2733 )