Logo


Naslov članka: Mladen Juran snima u Americi
Podnaslov:
Autor:
Thursday 07 June 2007 - 11:53:33

MLADEN JURAN PONOVNO SNIMAO U AMERICI

Deset godina poslije snimanja filma 'Transatlantic', koji je stekao međunarodni ugled na najvećim svjetskim festivalima A kategorije, redatelj Mladen Juran je ponovno snimao u Pittsburghu. Radi se o dokumentarnom filmu 'TRIBUTE TO AMERICA' (DOPRINOS AMERICI) o 'najboljim crkvenim freskama u SAD-u' - kako je američki tisak pisao o remek djelu hrvatsko-američkog slikara Maksimilijana Vanke. Film je sufinanciran od Ministarstva kulture,u produkciji Inter filma i HTV-a, uz značajnu podršku Hrvatske Bratske Zajednice Amerike i biskupske Kancelarije Pennsylvanije koju je svojevremeno dobio i 'Transatlantic'.U globalnom svijetu nasilja i netrpeljivosti jedinstvene Vankine crkvene freske u crkvi Sv Nikole u Millvaleu kod Pittsburgha, koje dramatično pozivaju na pravdu i mir, sjedinjujući sveto i svjetovno i tako privlače ljude svih vjera, ugrožene su i u vrlo lošem stanju. Smog nestale pitsburške teške industrije čeličana i rudnika, koja se prije nekoliko desetljeća transformirala u svjetski centar sofisticirane tehnologije, ostavio je za sobom kobne tragove. I dok se u Pittsburghu, 'drugom največem hrvatskom gradu', slaže Space Shuttle, bivše radničke četvrti ostaju bez stanovništva, crkve bez vjernika. Najstarija hrvatska crkva u Americi, također Sv Nikole, u susjedstvu s istoimenom crkvom s Vankinim freskama, predviđena je za rušenje i oslobađanje mjesta za izgradnju poslovnog centra.

Snimalo se 6 dana u Pittsburghu i u bivšim i sadašnjim centrima teške industrije – Millvale, Braddock, Clairton. Prionio sam poslu u montaži. Mislim da je snimatelj Željko Sarić izvrsno snimio film kamerom najsuvremenije tehnologije i zahvalni smo na presudnoj pomoći Hrvatske bratske zajednice Amerike i njenog glavnog predsjednika Bernarda M. Luketicha, te Biskupske kancelarije Pennsylvanije pod čijim je patronatom crkva Sv Nikole u Millvaleu kod Pittsburgha koja je zbog Vankinih fresaka uvrštena u Nacionalnu baštinu Amerike, baš kao i Bijela kuća ili Kip Slobode. O nama i našoj filmskoj suradnji koja traje preko deset godina gospodin Luketich posvetio je cijelu vlastitu, autorsku kolumnu na engleskom i hrvatskom jeziku, na naslovnoj stranici lista «Zajedničar«, slavnog glasila HBZ-a.Navedene su institucije jednostavno i izdašno preuzeli sve obaveze i potrebe koje proizlaze iz jednog snimanja filma u SAD-u, u smislu neprofitnog koproducenta, čak i službenim statusom zastupale film kod američke administracije.

Vjerujem da će 'Tribute to America' biti finaliziran za petnaestak dana i da će i po kvaliteti filma i po obavljenom produkcijskom poslu, uz dodatnu dogovorenu suradnju s još izdašnijom pomoći navedenih institucija i službenim američkim koproducentom za snimanje cjelovečernjeg igranog filma 'Vanka', biti dovoljan dokaz o realnoj mogućnosti realizacije takvog projekta povjerenicima Ministarstva kulture, koji su navedeni igrani projekt estetski ocijenili izvanrednim, ali i iskazali brigu za financijsku mogućnost produkcije. Naime, glavno mjesto radnje u oba filma jest crkva Sv Nikole u Millvaleu, s time što igrani treba i nekolicinu glumaca. Moram reći i da je ovom prilikom snimljeno 8 minuta čistog filma za taj igrani projekt koji je pomno i više godina pripreman paralelno s dokumentacem, u koprodukciji Jadran filma, Inter filma i HTV-a. Dakle, s američkim prijateljima HBZ-om i Biskupskom kancelarijom - rastali smo se u nadi da ćemo uskoro opet surađivati.
Mislim, da bi konačno bilo i krajnje vrijeme da se poštuju moje performanse i mogućnosti!


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2690 )