Logo


Naslov članka: Zelena akcija traži internu kontrolu i isprike zbog uhićenja Jagode Munić (press)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 03 May 2007 - 22:08:12

Tražimo internu kontrolu i isprike zbog uhićenja i pritvaranja aktivistice Jagode Munić!

Temeljem uhićenja i pritvaranja aktivistice Zelene akcije, mr. sc. Jagode Munić, dana 22.04.2007. zbog preuzimanja odgovornosti za akciju zauzimanja ulice (Reclaim the streets), poduzete su slijedeće mjere.

1) Uložena je žalba Vijeću Prekršajnog suda u Zagrebu u zakonskom roku, na rješenje o zadržavanju, zbog pogrešne primjene odredbi Zakona o prekršajima. U žalbi se traži da ukidanje predmetnog rješenja te objava isprike Suda zbog očito neosnovanog te neopravdanog zadržavanja.

Citat iz Žalbe:
Smatram da je Sud pogrešno primijenio odredbu članka 145. stavka 3. te 146. stavka 1. temeljem kojeg je odredio zadržavanje, s obzirom da sam u više navrata izjavila kako sam spremna snositi prekršajnu odgovornost za prekršaj koji sam počinila. Nije postojala bojazan da ću ometati provedbu postupka budući da sam priznala krivnju te preuzela odgovornost pred službenim osobama te također nije postojala bojazan da ću ponoviti prekršaj budući da je u trenutku mog odvođenja, akcija bila obustavljena, a promet u Gundulićevoj ulici se je odvijao uredno, zbog čega nisu postojale pretpostavke za izricanje rješenja o zadržavanju temeljem članka 146. stavka 1, Zakona o prekršajima.

Zadržavanje predstavlja najstrožu radnju u prekršajnom postupku kojom se u najjačem obliku ograničava temeljno ljudsko pravo na osobnu slobodu. Ono je jedna od mjera za osiguranje provedbe prekršajnog postupka koje se prema čl. 128. st. 2. Zakona o prekršajima poduzimaju na način da će se uvijek primijeniti blaža mjera ako se njome može postići ista svrha te ako su razmjerne težini prekršaja i kazni koja se u određenom slučaju može očekivati. «Meni se stavlja na teret počinjenje prekršaja za koju se ne može očekivati kazna zatvora. Također radilo se o nenasilnom prekršaju. Stoga u ovom konkretnom slučaju nisu postojali nikakvi dokazi koji bi opravdali uhićenje i zadržavanje okrivljenice.» Izjavila je u žalbi Jagoda Munić.

2) Upućeni su dopisi nadležnim ministrima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa na odluku o zadržavanju. Zatraženo je pokretanje unutarnje kontrole postupka donošenja odluke o uhićenju i zadržavanju (pritvaranju) kako bi se utvrdila odgovornost i kako se ovakvi neosnovani pritisci na aktiviste civilnog društva ne bi ponovili. Također je zatražena isprika nadležnih Ministara zbog «prejake» mjere uhićenja i zadržavanja za blagi prekršaj. Pošto je akcija u Gundulićevoj izravno vezana za kampanju koju Zelena akcija i Pravo na grad vode protiv projekta Hoto grupe Cvjetni prolaz, a koji ima punu političku potporu gradskih vlasti, postoji sumnja da je do pritvaranja došlo zbog političkog pritiska, s obzirom da za slične prekršaje u Hrvatskoj (neprijavljeni nenasilni skup), prema dostupnim informacijama sudske prakse, aktivisti do sada nisu pritvarani. Stoga je neophodno pokretanje interne kontrole.

3) Kako su i policija i prekršajni sud izjavili kako se ovakva akcija može organizirati i legalno, zatražena je dozvola (04.05.2007) organiziranja istovjetne akcije za datum 20.05.2007, od nadležnih institucija. Ukoliko postoji legalan način da se dozvole za identičnu akciju dobiju, Zelena akcija i Pravo na grad, organizirat će istu jedanput mjesečno, što bi bila prijelazna mjera do trajnog proširenja pješačke zone i zaustavljanja realizacije projekta Cvjetni prolaz.

Građani su potpisali više od 50.000 zahtjeva na peticiji da se nakon 30 godina konačno proširi pješačka zona u centru Zagreba. Zato tražimo da pješačka zona u kojoj smo uživali povodom Dana planete Zemlja postane naša svakodnevnica!
Zahtijevamo da se trajno onemogući automobilski promet Gundulićevom, Masarykovom i Teslinom kako bi se te ulice, napokon, prepustile pješacima. Kada će se to dogoditi neće više biti moguća podzemna garaža projekta Cvjetnog prolaza što znači da neće biti devastirana ni postojeća pješačka zona u Varšavskoj ulici u kojoj Hoto grupa planira ulazak u podzemnu garažu.

Za više informacija:

Jagoda Munić 098 1795690
Tomislav Tomašević 098 719253


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2562 )