Logo


Naslov članka: Moram Vam Reći: PUTOPISI - DALJE OD OPATIJE!
Podnaslov:
Autor:
Monday 23 April 2007 - 00:12:47

Zagreb, 16. travnja 2007
Bili smo na moru...
I putovali smo uz more (umjesto tunelom kroz Učku), poslije blage zimske sezone u kojoj su se mogli obaviti svi građevinski i zemljani radovi i popraviti sve ceste i dopuniti sve oznake na cestama 'u radu'. Poslije uskršnjih blagdana kad službeno počinje sezona i kad se zbrajaju prvi turisti i njihova noćenja s popustom. Bolje da nismo. Jer, ako ljeto znači gužve na cestama, predsezona znači rupe na cestama.

Silazimo s Riječke obilaznice prema Opatiji. Onoj istoj Opatiji koja je i prije nekoliko godina svojim temeljitim cestovnim i komunalnim i kanalizacijskim rekonstrukcijama ogorčavala putnike (evo obrazloženja: tko hoće turizam, mora nešto i graditi! Neka turisti vide, što se sve zbog njih radi!)
Bilo je to temeljito i neorganizirano, istovremeno i sveobuhvatno veliko iskopavanje, duboko do termina u kojima sve treba biti gotovo i kad se dočekuju oni koji dolaze, kao da se ništa nije radilo. Sjećam se frustrirajućih gmiženja u koloni pri prilazu i odlasku i rekla sam, Nikad više... ali, evo, ponovilo se.Uostalom, ako su onda gradili ceste ili kanalizacije, to je sad gotovo, neće više. Ali ne! Sredinom travnja probušena cesta od silaska s Riječke obilaznice, pa zabrana prolaska opatijskom obilaznicom i onda ulazak u grad onom jednosmjernicom kojom putujete brzinom auta pred vama koji traži parkiralište. Pa raskopana cesta do Ike (vidi sliku), naizmjenični prolasci vozila na prepolovljenom kolniku i rupe koje mi oštećuju auto...
Uostalom, Opatija (i ne samo ona, nažalost), ionako je veliko gradilište. Pa ako grad s idiličnim turističkim epitetima ne zna sačuvati svoj lungo mare od aparmanskih aspiracija, čime zaslužuje turističku budućnost?


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2530 )