Logo


Naslov članka: MORAM VAM REĆI: POREZNA PRIJAVA (FORME FORMULARA 2)
Podnaslov:
Autor:
Monday 26 February 2007 - 09:11:28

Kao i svake godine u zadnji čas, to jest par dana prije zadnjeg dana za 'podnošenje prijave' (lojalni građani ne ustežu se podnositi prijave , ispunjavam poreznu prijavu.

Po pravilima jednakosti tu prijavu ispunjavaju svi koji su zaradili nešto pored plaće, i oni koji imaju plaću kojoj ne treba dodatak i oni koji bez tog dodatka ne bi mogli živjeti. Ne znam kako je s onima koji žive bez ikakvih prihoda. Kako to da ih poreznici ne pitaju kako to uspijevaju? (vidi moj osvrt na tu temu iz 2004. godine potaknut Pravilnikom o poreznoj prijavi koji je donio jedan bivši ministar, koji je sad u opoziciji, a Pravilnik je ostao u primjeni (u nastavku teksta*).

Postoji cijeli niz odredbi o tome tko sve mora podnijeti Prijavu poreza na dohodak i onih po kojima to ne mora učiniti, ali nisam sigurna da svi koji moraju ispuniti Poreznu prijavu, to znaju učiniti, to jest ispuniti formular Prijave, takozvani Obrazac DOH koji se za četiri i pol kune može kupiti u Narodnim novinama.

Već desetak godina (kao akademski ekonomist) ispunjavam tu Prijavu i nikad mi to nije bilo jednostavno niti sam se mogla služiti stečenim iskustvom. Jer ne samo da se mijenjaju porezne odredbe (obveze, postoci, olakšice, prava...), već se svake godine, i kad nema promjena poreznih pravila, mijenja Obrazac koji se sastoji od desetak stranica, bolje reći osam, tako je bar bilo prošle godine (broj stranica Obrasca je, između ostalog, bio poticaj za ovaj osvrt).
Tu ima zbrajanja i oduzimanja, pa množenja postotka sa zbrojevima, pa umanjenja i ponavljanja: za svaki mjesec, po svakom stupcu... Neučinkovita redundancija. Moji pokušaji da unaprijedim obračun nekim excelom bili su jednokratne upotrebe, a ni prošlogodišnji elektronički kalkulator koji je internetskim građanima programirala jedna banka ove godine nije bio dostupan. Ali očekivala sam da se ove godine neće mijenjati Obrazac, pa da ću u iste rubrike upisati nove podatke. Ali NE!

Evo kako je bilo. Kupim, dakle, Obrazac DOH u Narodnim novinama. Čini se posve sličan prošlogodišnjem, onako roze boje, optimističan, složen u nekoliko araka. Na naslovnici stoji crtica umjesto broja pune godine, ono 200_ upućuje da će se koristiti i sljedeće godine ili da se koristilo prošle, zašto bi inače bilo ostavljeno prazno mjesto da se brojka u njega upiše? I počnem ispunjavati, krupnim slovima, sitnim brojkama koje ulaze u označena polja. Nemam što skrivati. Ja sam od onih koji hoće mirno spavati. Neka im one vile i milijuni, onim muljatorima i nepoštenim tajkunima (ima i poštenih tajkuna, onih, kaže jedna pjevačica u jednoj emisiji na televiziji, koji vrijedno rade kao konobari, pa poslije grade na Cvjetnom trgu elitna naselja). Oni ne mogu mirno spavati jer se boje hoće li im na vrata zakucati porezni organi. A ja se poreznim organima prijavljujem samaDakle, prva strana, ime i prezime, porezna uprava, matični brojevi. Ide to meni. Na drugoj strani upisujem ukupni primitak, čini se pristojan, ali to je brutto. Odbijam doprinose i izračunam dohodak. Zbog njega sam radila cijelu godinu. Na njega sam plaćala i poreze i prireze. Ali sada dolazi čas da se utvrdi da li sam ja to učinila na dvije decimale Idem dalje. Slobodna sam na strani tri jer nemam dohotka od samostalne djelatnosti, ja sam nesamostalna, kao i svi koji dobivaju plaću i ne mogu se baš pohvaliti da dosežem viši porezni razred! S visokom stručnom spremom. S dvadeset godina staža! Ali neću sad o tome, po tome ću drugom prilikom. Moram vam reći...

I onda, već uvjerena da sam na poznatom terenu, već spremna da dovršim tu Formularčinu u jednom mahu, okrećem stranicu. Četiri.
Četiri? Nema stranice broj četiri. Umjesto nje, na poleđini lista sa stranicom 3 DOH-a potpuna je praznina.
A slijedeća stranica je, lijepo piše, strana 5. Pet!
Prelistam cijeli svežanj Obrasca. Od prve i zadnje stranice. Obrazac se sastoji od jednog dvostrukog lista (s ukupno 4 stranice od kojih je posljednja prazna i bez broja, kao i naslovnica) i s 3 umetnuta lista A4 formata koji su, osim prve, ispunjeni s obje strane.
Stranica 4 trebala bi se nalaziti na poleđini prvog lista, ali tamo nema ništa. A ako nema strane 4, zašto slijedeća stranica ne nosi njen broj? Kako je moguće u skupu stranica koje čine cjelinu preskočiti broj i dovesti u nedoumicu savjesnog građanina, koji ne želi propustiti ni jednu stranicu, zanemariti bilo koji podatak?

Od strane 5 ponovo je sve u redu (brojevi su u redoslijedu) i na broju 9 mogu popisati priloge i mogu se potpisati. Ali što je s ovom rupom u nizu? Ako poslije 3 nema 4, a ima 5, to znači da 4 nedostaje. To imamo na testu inteligencije. Prikaže se neki niz, na primjer, 2, 4, 6 i onda treba upisati 8 (nadam se da nije potrebno objašnjavati . A osnovni niz, onaj za osnovnu mjeru inteligencije je niz: 1,2,3,4,5... Dakle, 4 mora biti. Sigurno je tiskarska greška. Otkud baš ja da dobijem pokvareni formular! Hoću svoju stranicu 4!

Zovem Narodne novine i obrazlažem reklamaciju. Ali, kaže prodavačica, svi obrasci su takvi. Nema četvrte stranice. Ove godine su ih tako tiskali. 'A je li Vas bilo tko drugi pitao što je sa Stranicom', pitam ja, zar se nitko nije zapitao gdje je nestala stranica u osnovnom logičkom matematičkom nizu, nije moguće da sam ja jedina to zamijetila? 'Nitko nije pitao', odgovara prodavačica.

Dakle, to me je pogodilo. Neki porezni perfekcionist, neki estetičar koji je prevladao simetričnu raspodjelu stranica i odlučio povećati broj stranica na 9 i time unaprijediti Obrazac (neće valjda ove godine ostati 'netaknut') i u tom naporu grafičkog oblikovanja premjestio stranicu 4 na stranicu 5 i zaboravio premjestiti njen broj! I nije to strašno, učiniti tiskarsku grešku ni logičku grešku. Ni birokratsku grešku. Već izgubiti sposobnost grešku (previd, prekid, rupu u nizu i redoslijedu) uočiti. I upitati koga o tome. A ta je greška na našoj strani(ci).*Tekst napisan i objavljen na računalu 2004. godine:
'IMAMO PROMJENE!
U drugoj godini promjena koje su trebale dovesti do značajnih promjena koje će nas izvesti iz 'zna se' čega, ne možemo reći da nismo dobili što smo tražili. Promjene, dakako. Evo jednog primjera:

Porezna prijava

Kako bi pospiješilo trgovina nekretninama (u prošloj godini u Hrvatskoj kupljeno je i prodano stotine kuća i stanova!) kojom se sredstva slijevaju i u proračunsku lisnicu (porez 5% od vrijednosti nekretnine) Ministarstvo financija donosi novi "Pravilnik o obliku i sadržaju prijave poreza na promet nekretnina" (Narodne novine br. 28 od 2.4.2001.). Osnova za donošenje Pravilnika koji potpisuje ministar Crkvenac ista je kao i osnova Pravilnika bivšega ministra Prke (Narodne novine br. 73 od 1.7.1997.) koji je stavljen van snage. Da vidimo što se izmijenilo i promislimo zašto.

Oba Pravilnika imaju isti broj članka (četiri), od kojih samo jedan, to jest, drugi članak novoga Pravilnika donosi promjene, to jest, dodatak: stavak (2) u kojem se redundantno nabrajaju podaci koje porezni obveznik treba unijeti na obrazac Prijave poreza (dalje Obrazac) koji je sastavni dio Pravilnika.

Svi elementi navedeni u navedenom stavku i članku Pravilnika navedeni su na Obrascu koji se, također, samo po dopuni razlikuje od istoimenog Obrasca iz 1997. godine. Jezične formulacije ostale su iste. Tako smo ne samo zadržali literarni 'privitak' i 'nadnevak' (kad će 'adresa' postati 'namjestak'?), već i jezični izričaj (ispis) koji se ni u četiri godine nije mogao 'izbrusiti': (Članak, stavak i točka 2: podaci o nekretnini '...za građevine adresa i kada je izgrađena....'). Nova i dodatna je rubrika III Obrasca koja nosi naslov 'Izvori sredstava za stjecanje nekretnine' te rubrika IV u kojoj je potrebno navesti 'Svrhu stjecanja nekretnine'. Prošireni Pravilnik i fussnote Obrasca ilustriraju raspon mogućih odgovora:

a) pod III: 'podnositelj unosi podatke o izvorima i iznosu sredstava od: nesamostalnog rada (plaće), samostalnih djelatnosti (obrt, slobodna zanimanja), imovine....., kapitala..., nasljedstva, darova, kredita i dr.'

b) pod IV: '... privatne svrhe (stambeni prostor, kuća za odmor i dr.) ili poslovne svrhe (građevine, zemljišta i dr.)'
Podaci koje bi rado saznao svaki susjed.
Sad kad je, poslije desetljeća domoljubnog zalaganja, prodano sve što je vrijedilo obezvrijediti i jeftino kupiti, sad će se uvesti red u nekretninsko područje, sad će se saznati tko to tamo kupuje "kad narod gladuje". Isti koji su imali ozbiljne namjere ograničiti rastrošnu kupovinu špeceraja po bliskom europskom susjedstvu, sad postavljaju vrijednija pitanja. Otkud vam novci za stan? Imate gotovinu? Ima li kakvog razloga da je čuvate u čarapama? Zašto nije u banci? Zar nemate povjerenja u novčarske institucije u čiju su sanaciju uložena tolika proračunska sredstva? Čime će se sad proračun napuniti?

Evo ga, neka im je, neka svi kažu otkud im novci za kupnju kuće, veselili bi se nezaposleni, neisplaćeni, umirovljeni i obeznovčeni građani za koje je i novi namještaj nedostupna nekretnina. Ali zna se, u ozbiljnoj situaciji nitko se ne smije smijati. I one koji ništa nemaju može dosegnuti porezna Promjena, odnosno, Dodatak. Kad se remen više ne može stezati u struku, stegne se oko vrata. Zar se financijski doktori (znanosti) ne pitaju od čega žive ljudi koji ništa ne zarađuju? Kako mogu preživjeti bez posla, bez plaće ili od naknade od 900 kuna mjesečno. Tko to i na čiji račun živi ispod životnog minimuma, ispod troškova koje je izračunao Državni statistički zavod? Koga to sirotinja, posivila od ekonomije, vara? Zar i njima ne treba formular u koji će upisati kako su ni od čega popunili mjesečnu košaricu. Podsjećamo na rubriku Izvori sredstava za život. Za skupljanje po kantama za smeće umjesto poreza predviđena je globa jer je to nehigijenski i zabranjeno (bar u metropoli) još u vrijeme neviđenog čuda i blagostanja.

Ada Jukić 25.11. 2004. ‘Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2298 )