Logo


Naslov članka: MORAM VAM REĆI: KULTURNA PODOBNOST
Podnaslov:
Autor:
Sunday 25 February 2007 - 15:33:53

Prošle sam godine, na nečiji nagovor, bez vlastitog uvjerenja, zadnji dan zadanog roka poslao zahtjev za sufinanciranjem naše stranice Ministarstvu kulture. Nosio sam ga u Poštu u Branimirovoj kao Pepeljuga prije ponoći! Iskreno, nisam to namjeravao učiniti, ne vjerujući da možemo dobiti bilo kakva sredstva za naš projeka. Sredstva se daju nekim drugim projektima. Ali, učinio sam to kao ustupak nečijem optimizmu, kao jedan od tisuću kompromisa koje čine oni koji ne mogu uvijek činiti što hoće.

Utoliko me je iznenadio telefonski poziv iz navedenog Ministarstava sa zahtjevom za dopunom troškovnika naših potreba. Tražili smo, u odnosu na velike kulturne projekte koji gutaju milijune, veliku lovu, 120 tisuća kuna za redizajn stranice, izdavanje dvije knjige, financiranje nagrade za najbolji hrvatski film, pokrivanje troškova redakcije (telefon, internet, računalo, honorari…). Naravno, da to nećemo dobiti. Ali bilo bi dobro dobiti dio (kome su ikad dali sve što traže?). Dobro bi bilo poslije četiri godine vlastitog financiranja dobiti i simbolični iznos da se vidi da smo 'društveno korisni' ili da nas hoće učiniti takvim. Kulturno dostojanstvo ne odbacuje ni te ministarske kosti, ni mrvice s proračunskoh stolova, uzimaš što ti hoće dati, kao poetski prosjaci. Pa nije sve u lovi! Zato se i baviš kulturom, a ne trgovinom! Ma, i tako nećemo dobiti ništa!

Ali taj zahtjev za dopunom Zahtjeva dao mi je razmišljati. Pokolebao me u malodušnoj nevjerici da nešto (bez institucija, bez poznanstava, bez veza, 'bez veze', takoreći), možeš dobiti. Pa oni to ozbiljno razmatraju! Pročitali su našu aplikaciju. Da nam ne misle ništa dati, ne bi nas ni pitali. Ne bi nas dodatno gnjavili s formalnim formama. Ali oni nas nisu htjeli otpisati zbog nepotpune dokumentacije. Htjeli su nas otpiliti zbog neprihvaćanja programa. A to su mogli saznati tek kad je dokumentacija bila potpuna. Evo, sad znam, pa sam miran .

Dakle, i poslali smo i dopunu, u zadanom roku, negdje u jesen. Ipak mi dajemo doprinos promociji hrvatske filmske kulture (kako to gordo zvuči) i to će nadležno Ministarstvo prepoznati, jer do sada smo svi zapeli kao volonteri. Kako se druge web stranice održavaju, ne znam, jedno vrijeme se pisalo da će se bez državne potpore ugasiti jedna od sličnih stranica (to se nije dogodilo, ipak se može nešto skupiti od sponzora).A onda, u veljači ove godine došao je i odgovor iz Ministarstva koji možete vidjeti kao ilustraciju ovoga teksta. Nije me iznenadio, ali je potvrdio da trebamo nastaviti raditi kao do sada, jer da smo i dobili ministarski sitniš, morali bismo se zapitati u čemu griješimo. Većina dodijeljenih sredstava usmjerava se na projekte koji nikoga ne zanimaju, pa su svrha sami sebi. Bez velikih pretenzija, prisutni smo četiri godine, i imamo čitatelje čiji se broj se polako, ali sigurno povećava. Nismo stimulirani proturati lažne vrijednosti kojima obiluje domaća medijska scena. Nemamo sponzora koji bi uvjetovali način na koji ćemo pisati o nekim stvarima. Ostajemo bez obveza I stavljamo uvjereni na pravom putu. Na našoj web stranici surađuje mala ekipa suradnika bez opterećenja kako mora pisati prema nečijim očekivanjima. Čitajte nas i dalje, a mi ćemo pisati kako mislimo.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2291 )