Logo


Naslov članka: Moram vam reći: Pandorine ponude
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 13 February 2007 - 23:02:43

Skraćeni tekst potaknut iskustvom uvođenja Max ADSL-a prije godinu dana, bez konkretne faktografije. Namijenjen tisku i neobjavljen. Zar je još aktualan?

Imam računalo!
Imam internet!
I nemam pojma o internetu!

Znam, naravno, što mi internet znači, ali to zna i onaj tko mi ga daje (engleski: provider, hrvatski: T-com(panies), pa zato zna da ću uzeti što god mi ponudi i da odluku neću donijeti na osnovu relevantnih podataka (neću ni znati koji mi podaci trebaju), a što god odlučim, neću moći odmah odustati. Kad shvatim što sam potpisala, već sam vezana godinu dana, a valjda se, u pravnoj ekonomiji, treba držati ugovora!

Generacija koja je uplaćivala njemačke marke za telefonsku liniju (u protuvrijednosti, naravno) i čekala godinama da je prethodnik T-Coma isporuči, sad plaća danak uvođenja interneta. Poslije će nam to nuditi besplatno.

U vlastitom slučaju uvođenja ADSL-a (ni sad ne znam što to znači, ali djeca govore da je to brža veza i povoljnija i 'svi to imaju'), osjećam se kao gubitnik na namještenoj kocki. I ne očekujem suosjećanje, neću u 'Pisma čitalaca' koji su i sami prevareni pa se tješe jer su neki 'prevareniji'. Hoću na internet, kao korisnik interneta koji se ne tuži na slučaj, već iz njega izvlači zaključke.

Ja, dakle, pristajem na poraz, meni je posve jasno da sam izgubila, ali u neravnopravnoj bitki. Ne radi se, tu zapravo, o prevari, već o nesrazmjeru snaga u kojima, s jedne strane, korporacijski komunikacijski mozgovi pakiraju svoje marketinške pakete, a s druge strane internetski laici (i s akademskom titulom) ulaze na nepoznato područje. Nisam ja, dakle, ni tako loše prošla, moglo je biti još gore, mogli su mi, zapravo, više zaračunati, mogli su zaračunati bilo što, uz tako povoljnu ponudu!Slabo opremljeni surfamo fuss notama ponuda i sitnim fontom poleđine formulara (tko to može pročitati prije nego potpiše), u gužvi pred šalterom, u vremenskoj stisci, pred novogodišnju ponudu, super povoljni paketi, sve je povezano, ništa se ne izdvaja i nije dostupno analizi. U naporu da izaberemo povoljnu opciju ne možemo izbjeći greške. Ako zaboravimo isključiti neku opciju iz prethodnog paketa, ona se nastavlja obračunavati, ako odlučimo nešto ukinuti, moramo to platiti. Ponude komunikacijskih usluga doslovce su složeni paketi. Ne mogu se uspoređivati po onom što je jeftinije ili skuplje, a sve je manje-više manje u odnosu na komunikacijski razvijeni svijet, znamo da smo u zaostatku.

Da razaberemo te rebuse, skraćenice, te pakete ponuda, te 'ponude godine i mjeseca' nije nam dovoljna logika ni zdrav razum, ni opće znanje. Moramo postati stručnjaci za to područje. Moramo više znati kako bismo znali postaviti pitanja. Ili poznavati nekoga tko zna.

Treba nam novi proizvod, nova paket usluga koju će potrošač moći kupiti kako bi znao što kupiti pakete raznih T-Comova i T-Comovica, trebaju nam stručnjaci na potrošačkoj strani koji će osigurati podloge za izbor.

Što god bilo, poslije svojeg MAX/MIN ADSL iskustva, bojim se besplatnih ponuda, makar bile i povoljne . A dok je PDV koji plaćamo argument protiv smanjenja cijene sve com-unikacije, ne očekujmo ni podršku 'odozgo'. Ako komunikativnom potrošaču išta treba, ako išta treba kupiti, to je stručni savjet za kupnju.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2256 )