Logo


Naslov članka: Moram vam reći: Tko se boji lije još?
Podnaslov:
Autor:
Friday 26 January 2007 - 23:36:44

Članak iz Jutarnjeg lista

Ukratko: lisicu koja je ušla u kuhinju vrtića, vjerojatno u potrazi za hranom, brutalno su i nemilosrdno ubili.
Zanimljivost: vrtić se zove Vjeverica. Osjećate li ironiju?
Lov na jednu malu lisicu trajao je četiri sata, a sudjelovali su: zaštitari tvrtke Sokol Marić i policija. Obaviješten je Županijski centar 112 te Veterinarski higijenski servis koji zbrinjava samo mrtve životinje. Obaviješteni su i nadležni Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb te Lovački savez.
Nemilosrdna borba s lisicom sklupčanom u pećnici konačno je okončana ubojstvom. Zašto su je ubili? - Pa jer je bijesna!
Kako su znali da je bijesna? - Mora biti bijesna. Zdrave lisice ne ulaze u naselja.
Pa jesu li provjerili? - Provjeriti se može samo mrtva. Moramo je ubiti.
Pa neka je stave u karantenu, kavez, bilo što. Neka je ne ubiju!! - Hoćemo! I još ćemo pobiti njene mlade ako ih ima i ako su u okolici!
Otprilike tako zvuči logika nadležnih.Lisica. Životinja iz porodice pasa. 'Lisice su podložne različitim bolestima, od kojih najviše straha utjeruje u kosti silvatično bjesnilo koje se ugrizom bijesne lisice prenosi na druge, pogotovo domaće i kućne životinje, što može biti opasno za čovjeka. Posebnu opasnost za čovjeka predstavlja lisičja trakavica koja se u organizam čovjeka može unijeti konzumacijom šumskih plodova koji nisu termički obrađeni. Prirodni neprijatelji lisice su vuk, ris, neke vrste ptica grabljivica i, naravno, čovjek.' Preuzeto s www.srndac-visoko.co.ba. Zvuči užasno. Mora se ubiti. Pa zašto se ne organizira hajka i pobiju sve lisice na Svijetu. Takvo stvorenje očito ne zaslužuje živjeti. Ne dao' Bog da što učini djeci, ona su najvažnija (pogledajte Ljepoticu i Zvijer). Nema veze što *možda* nije bijesna. Nećemo mi to provjeravati. Prvo ubijanje onda ispitivanje.
Nema niti jednog nadležnog organa koji bi mogao spriječiti takvo nepotrebno nasilje. Ne postoji. Veterinarski servis zbrinjuje samo mrtve životinje. Je li to moguće? Je li to moguće u Zagrebu? Glavnom gradu jedne države? Da nema organa koji zbrinjuje žive životinje?!
Pa to nije normalno, pomislit će netko normalan.
Pa onda je normalno da se životinja usmrti. Nema drugog načina.
Lisica, možda mama. Mrtva. Njeni lisičići – ako su rođeni, postat će mrtvi. Cijela jedna obitelj – mrtva.
Jadna mala lisica.... I veliki bijesni ljudi.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2184 )