Logo


Naslov članka: Otvorenje izložbe 'TRGOVINA I RAZMJENA U PRETPOVIJESTI'
Podnaslov:
Autor:
Saturday 23 December 2006 - 10:38:56

21. prosinca, u 19 sati, u vremenu bliskom blagdanskom raspoloženju, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvorena je izložba pod nazivom 'Trgovina i razmjena o pretpovijesti'.

Kako je napomenuo ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, gospodin Ante Rendić-Miočević, visoke prostorije Arheološkog muzeja možda i nisu najadekvatnije za primanje tako brojne publike otvorenja, ali tri održana govora zadržala su pažnju auditorija u punoj prostoriji. Bilo je zadovoljstvo gledati pripadnike najmlađe publike (najčešće pomladak poznatih arheoloških imena) kako trčkaraju u poticajnom ambijentu, dok sudionici duhovito i zanimljivo iznose detalje o projektu Izložbe. Nakon Ravnatelja, prisutnima se obratio sam autor izložbe Sanjin Mihelić. Mladom kustosu Pretpovijesnog odsjeka i ovo je, kako je i sam naglasio, prva samostalna izložba, a urednik je i kataloga u kojemu su kao autori sudjelovali mnogi arheolozi. Izložba se postavljala do posljednjeg trena, uz podršku i pomoć brojnih suradnika, kojima je trebalo zahvaliti. Izložbu je službeno otvorio, zaželjevši joj uspjeh, gospodin Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.U press materijalu stoji: 'Izložba je koncipirana kao tematski jedinstvena cjelina koja obrađuje problematiku pretpovijesne trgovine i razmjene, od najranijih razdoblja čovjekovog razvoja sve do kontakata posljednjih pretpovijesnih zajednica s razvijenim povijesnim civilizacijama antičkog vremena.' Izložba je u prostoru realizirana na način da posjetitelj prolazi longitudinalnim usmjerenjem, obraćajući pažnju na vitrine s artefaktima postavljene po strani. Nakon uzdužnog prostora slijedi pravokutni, s naglašenim izloškom u sredini (model kola). Svaka prostorija obilježena je jednim razdobljem čovjekova postojanja ili bliskim razdobljima te se tako kronološki iz 'paleolitičke' sobe ulazi u 'mezolitičku', koja se prolazom nastavlja u prostoriju koja obuhvaća razdoblja neolitika i eneolitika i tako dalje.U jednoj većoj prostoriji se nalazi i mali, natkriven prostor s vitrinama u kojima se nalaze segmenti zlata, dragocjenog materijala u svim razdobljima čovjekove prošlosti. U toj prostoriji zvukovi podsjećaju na rijeku i obradu (kovanje). Zatvorenost tamnog prostora pojačava dojam blještavila predmeta. U jednoj prostoriji nalazi se velika posuda morske soli, a na monitoru prikazuju se film o korištenju soli u konzerviranju i pripremi hrane pri čemu je potrebna sol, konkretno pršuta. Neki modeli izrade ostali su u upotrebi sve do danas.

Za tu preglednost i asocijativnost Izložbe može se pohvaliti autor prostorne koncepcije i likovnog oblikovanja, Robert Vazdar. Panoe, koji opisuju razdoblja i vitrine, oblikovao je i grafički pripremio Srećko Škrinjarić, a likovno je oblikovao i katalog.Katalog izložbe tiskan je u 1000 primjeraka. Mnogi bivši i sadašnji sveučilišni profesori sudjelovali su u njegovoj izradi. Tako tekstove potpisuju profesori Ivor Karavanić, Nives Majnarić – Pandžić, Tihomila težak – Gregl; ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Ante Rendić – Miočević; kustosi Lidija Bakarić, Dubravka Balen – Letunić, Jacqueline Balen i drugi arheolozi. U katalogu su teme podijeljene, kao i na izložbi, po kronološkim razdobljima čovjekove prošlosti. Unutar svakog razdoblja opisani su epohalni trenuci (Paleoitik; Susret neandertalca i modernog čovjeka?), najcjenjeniji materijal podložan razmjeni i trgovini (Neolitik; Spondylus, Opsidijan) te velike i poznate ostave i naselja (Brončano doba; Lovas, Monkodonja). Sam autor opisao je sirovinsku osnovu pretpovijesne arheologije, trgovačke puteve i pijevoz te prestižnu robu.

Katalog je lijepo vizualno i likovno koncipiran, te je nađena prava mjera u odnosu između teksta i ilustracije.

Izložbu je moguće posjetiti do 15.3.2007., na drugom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.2076 )