Logo


Naslov članka: Moram vam reći: Piratom za kruhom
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 26 April 2006 - 14:09:53Kad sam u rubrici Vijesti pročitala vijest o hvatanju trešnjevačkih pirata koji su na DVD-u 'spržili' Grlićevu 'Karaulu', prva reakcija je bila da tu vijest skinemo sa stranice.
Naravno da ja nisam za pirate i ni za kakve zabranjene radnje, ni prekršaje, ni povrede zakona, a sama sam splašena ako zbog gužve ne poništim kartu prije polaska tramvaja sa stanice ....
Nije lijepo kopirati filmove i 'to je krađa' autorskih i producentskih prava (citat iz reklame i to je zarada na crno koja neuplatom odgovarajućih poreza ne doprinosi proračunu i nemam ni jedan piratski primjerak filma. Ali ne mogu se oteti dojmu da ima većih lopova od pilećih pirata i da uspješna akcija na lokalnoj tržnici nije nastavak sustavne uspješnice protiv svih onih koji krše pravila. U zemlji u kojoj su piratizirane tvornice i deletirana masovna radna mjesta, a nezaposlenici ne dobivaju dovoljnu naknadu za život ni alternativu za legalni način zarade, hvatanje piratskih trešnjevačkih mališana djeluje ipak kao vijest malog fonta.

To potvrđuje ono malodušno domaće uvjerenje da je 'glavonjama' sve dopušteno, a samo 'mali lopov' strada. To je kao kad uhvate nekog vozača koji prekorači brzinu 15 km, a bijesni BMW projuri 'kroz radar'.

Naravno da je dobro da se zlikavci svih vrsta privedu pravdi. Ali zar se u vijestima ne bi bolje snašli veliki 'zlikavci'? Zar ne bi u domaćoj crnoj kronici efektno djelovala A produkcija nekog značajnijeg akcijskog 'Drž'te lopova!'

A što se tiče 'sprženog filma', smijemo se našaliti. U vrijeme kad rijetki filmovi pune kina (pa je ukinuto i 'radno mjesto' preprodavača karata) uključivanje 'Karaule' među naslove za kojima bi mogla postojati tržišna potražnja, može predstavljati kompliment.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.1473 )