Logo


Naslov članka: Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 22 March 2012 - 21:59:01

Početkom travnja na kazališnim daskama velike dvorane Teatra &TD premijerno će biti izvedena “Glorija” čudesni i čudovišni mirakul Ranka Marinkovića, objavljen 1955. godine. Glorija nudi melodramatski zaplet ljubavne priče u udaljenoj otočkoj biskupiji u kojoj ambiciozni svećenik trenira bivšu cirkusantkinju za izvođenje crkvenih čuda kako bi povratio izgubljenu pastvu.

U novoj kontroverznoj postavci Glorije redatelj Saša Božić izbjegava poigravanje sa oprekama: kazalište-crkva-cirkus. U Božićevoj Gloriji mi smo u vizualnom spektaklu cirkusa i melodrami afekta; čudo iz radnje preneseno je u čudesnost izvedbe tijela u kazalištu ( kroz demonstracije acroyoge i podražavanje melodramatskih gesti pop šlagera) te izloženost viziji i slutnji pogleda. U zaštićenom prostoru crkve, redovnici upražnjavaju neobične rituale a Glorija se upušta u zabranjene seksualne igre sa trojicom svećenika.Politika čuda u Gloriji razotkriva pogled kao nadgledanje tuđega tijela: Glorijina nedostupnost don Jerinu pogledu iz komada, širi se i na promašaje Glorijina promatranja same sebe.Čudo izvedbe odmiče se od neuspjeha ženskog tijela kojeg konstantno svojataju I manipuliraju muškarci ( otac- vlasnik cirkusa i zaljubljeni svećenik). Zauzvrat, itd-ovska Glorija uprizoruje čudovišnost igara seksualnog nadziranja i hijerarhije moći koja oblikuje naše identitete.

U naslovnoj ulozi Glorije pojavljuje se Nataša Dangubić, dok preostali dio glumačkog ansambla predstavlja čitavu novu generaciju nadarenih glumaca sklonu beskompromisnom kazališnom istraživanju: Nika Burđelez, Milica Manojlović, Filip Riđički, Silvio Vovk, Jure Radnić, Dado Ćosić, Marko Antunović


http://itd.sczg.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13883 )