Logo


Naslov članka: Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 16 March 2012 - 22:06:09

Jedanaesto izdanje Zgrafa sinoće je svečano otvoreno u Domu HDLU i tom su prilikom proglašeni ovogodišnji pobjednici.

Popis pobjednika šaljemo vam u privitku, kao i fotke s otvaranja. Na našim stranicama http://www.zgraf.hr/nagradeni-su/ možete pronaći slike nagrađenih radova.

U privitku vam saljemo i najavu današnjeg programa Zgrafa te vizual izložbe Niklausa Troxlera koja se otvara danas u 20 sati u MSU-u.Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Niklaus Troxler, Rick Poynor, Barbara deWilde i Boris Ljubičić odlučio je o pobjednicima Zgrafa 11:

zgraf grand prix

Klaus Fromherz, Martin Gleel / Peng Peng
Werkbeiträge (Radne potpore)
Suautor: Gelinda Paganini
Švicarska, 03/2011
(Kategorija: Tiskana sredstva promocije-komunikacije)

ICOGRADA excellence award
Nagrada namijenjena radu ili skupini radova, može se dodijeliti pojedinačnim autorima, skupini autora ili organizaciji u svrhu prepoznavanja iznimnog postignuća. Zgraf, kao manifestacija pod pokroviteljstvom ICOGRADA ima pravo uručiti ovu nagradu u sklopu pokroviteljstva ICOGRADA.

- Yuri Gulitov
Beach (Plaža)
Rusija, 09/2008
(Kategorija: Tiskana sredstva promocije-komunikacije)

zgraf 1
Radovan Jenko
Le petit festival du théâtre, Dubrovnik
Slovenija, 03/2010
(Kategorija: Tiskana sredstva promocije-komunikacije)


Zgraf u riječima

Danas na programu Zgrafa su dva predavanja članova Međunarodnog ocjenjivaškog suda koja će se održati u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

U 17 sati Boris Ljubičić održat će predavanje Dizajn koji trebamo. U najavi predavanja Ljubičić ističe: "Dizajn se u hrvatskom jeziku naziva i kulturom oblikovanja. Mnogi dizajneri mijenjaju redoslijed riječi i oblikuju kulturu. Dizajn je sam po sebi kultura pa mi se to čini manje potrebnim, a ponekad i nepotrebnim. Potrebno je upravo kultivirati nekulturu, koja je najčešće svima samorazumljiva, a za koju nitko ni ne očekuje da bude predmetom dizajna. Dizajner je odgovoran za prostor i vrijeme, a u slučaju Hrvatske potrebno je dizajnirati gotovo sve, od osnovnog vizualnog identiteta države i njenih institucija, do svakog proizvoda u gospodarskim ili poduzetničkim projektima. Među njih spadaju i neprofitabilni projekti čija je komunikacija velika i javno potrebna, a nitko ju ne pokreće. Također, to su i masovni mediji, koji svojim dizajnom oplemenjuju ili nagrđuju okolinu. Kad radimo dizajn koji nije posebno naručen niti plaćen, a koji nam je potreban, povećavamo ukupnu masu dizajniranih sadržaja i popravljamo stanje svijesti, kao i udio kulture u Hrvatskoj, pa i Europi, koje smo odavna dijelom."

U 18 sati Rick Poynor predavat će na temu Začudno: nadrealizam i grafički dizajn. "Nadrealizam, kao pokret 1920ih i 1930ih godina, bio je usmjeren pretežno na književnost, slikarstvo, fotografiju i film. Međutim, kako se utjecaj pokreta širio, nadrealističke ideje i slike snažno su utjecale na primijenjene stvaratelje slika, a posljedice nadrealizma već su do 1960ih bile vidljive u grafičkim komunikacijama. Ovo predavanje istaknut će prisutnost često previđene alternativne grafičke tradicije koja traje i danas. Pokazat će da i grafički dizajn ponekad može biti mjestom susreta s čudnovatim, fantastičnim i začudnim, na kojemu je moguće doživjeti potresnu ljepotu, čarolije i čuda koja nadrealisti nazivaju 'veličanstvenim'".

Osim predavanja, u 20 sati također u MSU, u dvorani Gorgona, svečano je otvaranje izložbe Niklausa Troxlera, koji je dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau, stekao je prepoznatljivi stil, ali i svjetsku slavu.


http://www.zgraf.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13851 )