Logo


Naslov članka: Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 15 March 2012 - 18:42:58

SUNNYSIDERS - LICENCE TO BLUES
KONCERTNA PROMOCIJA
Caffe Kinoteka - petak - 23.3.2012.

Tri tjedna nakon izvrsnog nastupa u zagrebačkoj Tvornici ispred legendarnog blues gitariste Johnnyja Wintera, SUNNYSIDERS su pripremili središnju promociju svog albuma prvijenca nazvanog LICENCE TO BLUES (Spona CD 164). S obzirom da je dobar dio albuma inspiriran prošlogodišnjim putovanjem u Memphis, šetnjama uz Mississippi i događanjima na Beale Street, jednoj od najpoznatijih svjetskih glazbenih ulica - ne treba se čuditi da su za svoju promociju izabrali Caffe Kinoteka. Riječ je o unikatnom zagrebačkom (neglazbenom) prostoru ležerne atmosfere u kojem se povremeno ipak svira i koji po mnogima ima onu opuštenost kakvu tako lako postižu američki kafići s malom pozornicom u kutu, koja kao da je tu sasvim slučajno.Nakon što su kao predstavnici Hrvatskih blues snaga u veljači prošle godine na 27th International Blues Challengeu u Memphisu u konkurenciji isključivo američkih izvođača izborili polufinale, SUNNYSIDERS polako grade vlastitu karijeru i prepoznatljivost te će u Kinoteku, s daleke obale bluesa, donijeti dinamičnu, uglavnom akustičnu veselu autorsku glazbu i pamučnu atmosferu američkog juga.

Caffe Kinoteka, Kordunska 1, petak, 23.3.2012. u 21.00 sati - Slobodan ulaz

Sunnysiders su:
Boris Hrepić - Hrepa: vokal, gitara, ukulele, benđo, usna harmonika, stomp
Antonija Vrgoč - Ro La: vokal, gitara, perkusije, stomp
Goran Gubić - Hans: gitare
Igor Paradiš - Šparka: cajon, udaraljke

Više o bendu u biografiji u prilogu i na http://www.sunnysiders.com/Site/Homepage.html


SUNNYSIDERS – Biografija

S DALEKE OBALE BLUESA

Osnivač i lider Sunnysidersa, Boris Hrepić – Hrepa, glazbenu je karijeru započeo u studenom 1981. kada je kao član L.B. Blues banda izašao prvi put pred publiku u splitskom kultnom klubu „Tok“. Svirati blues u samom jeku novovalne ere i nije bio neki potez koji bi utabao put ka uspjehu i slavi, no kada imaš osamnaest godina i sviraš glazbu koju voliš, nije ti baš stalo do pronalaženja najbržeg puta ka glazbenom tronu. Nekoliko godina kasnije iz blues voda izvukao ga je Marijan Ban s kojim 1985. osniva Daleku obalu u kojoj je svirao bas, usnu harmoniku, te skladao. S Dalekom obalom je tijekom šesnaest godina, sve do razlaza 2001. godine, izdao šest studijskih albuma, dvije kompilacije i jedan album uživo. Kao dio svojevrsnog nastavka prethodnog benda, u grupi The Obala, je u ulozi solo gitariste, vokala i glavnog autora snimio još tri albuma do razlaza benda 2008. Diskografski rad nastavio je snimivši kao basist i autor albume s bendovima Fon Biskich i Narodno Blago (2009), te Steve Wolfman Band (2010.)
Te 2010. godine Hrepa se konačno vraća svojim glazbenim korijenima i s pjevačicom i gitaristicom Antonijom Vrgoč, umjetničkog imena Ro La, osniva blues duo Sunnysiders gdje komponira, pjeva, svira akustičnu gitaru, ukulele, usnu harmoniku te stomp box. Na 2nd Croatian Blues Challengeu Sunnysidersi u kategoriji solo-duo, izvodeći autorske pjesme na engleskom jeziku, pobjeđuju i osvajaju licencu da predstavljaju Hrvatski blues na 27th International Blues Challengeu u Memphisu, USA. Na tom najvećem svjetskom natjecanju bluesa su nastupili dva puta početkom veljače 2011., te u četvrtfinalu u konkurenciji isključivo američkih izvođača osvojili prolaz u polufinale, što je do sada najveći uspjeh udruge Hrvatske blues snage koja organizira Croatian Blues Challenge.
Po povratku u Hrvatsku Hrepi i Ro Li se pridružuju dva iskusna glazbenika: Goran Gubić- Hans (jedan od doajena splitske novovalne gitarističke scene osamdesetih, te danas autor filmske glazbe) na električnoj i akustičnoj gitari te i Igor Paradiš Šparka (dugogodišnji bubnjar grupe Pips, Chips & Videoclips) na cajonu i udaraljkama. Band uvježbava svoje autorske pjesme, niz obrada blues standarda, a i pjesme koje nisu iz blues miljea i koje su prilagodili svom ritmičnom i melodičnom pitkom zvuku koji se ističe dvoglasnim pjevanjem i razigranošću aranžmana. Tijekom 2011. nastupaju na nekoliko blues festivala i u klubovima diljem Hrvatske gdje oduševljavaju publiku svojim zabavnim viđenjem bluesa. Prvog dana ljeta 2011. ulaze u splitski studio M.F. Mikija Noplinga, te tijekom ljeta snimaju dvanaest netipičnih i raznovrsnih autorskih blues pjesama, poštujući svoj zvuk s živih nastupa.
I eto, točno trideset godina poslije Hrepinog prvog nastupa, album prvijenac grupe Sunnysiders pod nazivom „Licence to Blues“ je pred vama.Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13844 )