Logo


Naslov članka: RAF 2012: Održana press konferencija (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 13 March 2012 - 22:34:56

JEDANAESTA REVIJA AMATERSKOG FILMA : AMATERI, STUDENTI I TRASH KLASICI U TJEDNU VELIKE FILMSKE FEŠTE

11. RAF, 19. – 24. ožujka u &TD-u / Gotovo 200 filmova u glavnom i popratnom programu / Studentski filmovi iz Hrvatske, regije i svijeta - najboljem nagrada od 500 eura / Predstavljamo filmski program dva partnerska festivala iz Srbije i Poljske, a RAF specijal donosi posljednji uradak legendarnog Bore Lee-ja / Tjedan za film, ali i zabavu - svaku večer tulumi u &TD-u //


Revija amaterskog filma – RAF, najveća smotra neprofesijskog, studentskog i amaterskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i regiji ove se godine održava jedanaesti put i to od 19. do 24. ožujka u Teatru &TD (Studentski centar, Savska 25) u Zagrebu.

U &TD-u će u šest dana trajanja RAF-a unutar glavnog programa biti prikazano gotovo 200 filmova podijeljenih u četiri već svima dobro poznate katergorije: RAF kratkiši, srednji metar, dugi metar i Kids&Teens. Za razliku od prošlogodišnjih nedjeljnih zagrijavanja, program 'The best of RAF2011' prikazujemo samo par sati prije službenog otvaranja koje će se dogoditi u ponedjeljak, 19.03. u 20.00 sati.Koordinatorice programa Iva Jelinčić i Vanja Daskalović naglasile su kako bez obzira na neselekcijski karakter RAF-a publici treba dati svojevrsnu preporuku:
„Jako je izazovno posložiti sve te silne filmove u neki smisleni slijed, pa slaganje programa često bude zahtjevniji posao od samog gledanja pristiglog materijala. Zbog toga i radimo RAF preporuča u večernjem terminu u 20.00 sati kako bismo publici ukazali na ono što se kvalitetom ipak ističe od ostalih filmova. Naravno, pritom ne mislimo da ove ostale filmove ne treba gledati i zahvalni smo publici što je odlučila nekad i ne poslušati naš izbor, pa se često zna dogoditi da u program najbolje prihvaćenih filmova od strane publike uopće ne uđu neki koje smo mi istaknuli. Također, ponosni smo i na Kids&Teens program koji iz godine u godinu postaje kvalitetniji, a jako nam je drago vidjeti da su neki od autora već prešli u glavni program i jednakim žarom nastavili snimati.“

Istaknule su kako je ove godine program kao i obično raznolik i zanimljiv: u mnoštvu igranih kratkiša, naći će se i kvalitetnih srednjih i dugih dokumentaraca, stoga nemojte propustiti detaljno pregledati program, možda vas film privuče već naslovom.

„Ove smo se godine posebno fokusirali na domaće, regionalne ali i svjetske studente umjetničkih akademija i različitih filmskih škola. Uvidjeli smo potrebu za nekim oblikom odvajanja redovnog programa od radova studenata usko vezanih uz filmsko i video stvaralaštvo jer se njihovi kolegiji, seminari, vježbe, a najbitnije od svega i sami ispiti vežu uz ono što mi ovdje promoviramo. Stoga smo odlučili napraviti posebnu kategoriju za njih i najboljem filmu, odnosno njegovom autoru pokloniti nagradu od 500 eura.“ kazao je Hrvoje Laurenta, jedan od organizatora i osnivača Revije. Najveći odaziv bio je od strane studenata zagrebačke dramske akademije, ali i studenata iz Srbije, Poljske i Španjolske. Koji će film ponijeti titulu najboljeg, vidjet ćemo u subotu, 24. 03. na ceremoniji zatvaranja.

Bez obzira što ovogodišnji popratni program službeno ne sadrži blok nazvan 'RAF-ovci su odrasli', ne znači da ih nema! Luka Hrgović je ne samo odrastao, već i diplomirao. Tom prilikom prikazat ćemo njegov diplomski rad, dokumentarni film koji prati Lukinog kolegu u procesu stvaranja diplomskog rada.

Osim toga, na platnu će se ukazati i legendarni Bore Lee: 'Duboki tragovi zla' trinaesti su u nizu vjerni prikaz Borine kung-fu borbe protiv zla i nepravde. Da ne bi promovirali samo rješavanje problema nasiljem, u subotu, 24.03. prikazujemo i prvi hrvatski gay vestern - Long banana, djelo mladih varaždinaca iz Udruge Trash.

Predstavit ćemo i filmski program naših prijateljskih festivala: riječ je o Green Screen Festu iz Srbije i KAN festivalu iz Poljske. Ukoliko vas zanima kako se filmom može poboljšati ekološka svijest ili koji su hit-filmovi u amaterskim krugovima u Poljskoj, pridružite nam se u srijedu, 21.03. i četvrtak, 22.03. u 22.00 sata.

Družit ćemo se u kafiću &TD-a, a od ponedjeljka do subote možete plesati s nama uz raznolike glazbene ritmove. Za šest večeri smo pripremili šest različitih vrsta zabave, a najveću će nam zabavu u subotu, 24.03. na dan zatvaranja RAF-a priuštiti naši dragi partneri i prijatelji iz Confusion ekipe koji u Močvari slave svoj deseti rođendan.

Već jedanaestu godinu zaredom RAF omogućuje neafirmiranim autorima da svoje filmske uratke prikažu na velikom platnu, istovremeno pomičući umjetno stvorene granice između autora, publike i organizatora. Prema dosadašnjoj posjećenosti i reakcijama javnosti mislimo da smo u tome itekako uspjeli i to je jedan od mnogih razloga zbog čega je RAF postao svojevrsni inkubator mladih filmaša, kako domaćih, tako i stranih te kako upravo u tome leži njegova čar.

Reviju amaterskog filma RAF organizira Udruga FAR, potpomognuta financijskim sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja je besplatan.

Pratite nas i online na http://www.revijaamaterskogfilma.hr


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13828 )