Logo


Naslov članka: Premijera filma 'Ženska prava hoću' u kinu Metropolis (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 13 March 2012 - 22:23:32

U kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u četvrtak, 15. ožujka u 19,30 sati održat će se premijera filma Ženska prava hoću (Made in Dagenham) britanskog redatelja Nigela Colea, u suradnji s Britanskim veleposlanstvom koje je pomoglo nabavu filma. Film će biti na repertoaru zagrebačkih art kina Metropolis i Grič.

Ženska prava hoću govori o događajima koji su se zbili u Fordovoj tvornici automobila u Dagengamu 1968. godine. U toj je tvornici među tisućama zaposlenih muškaraca bilo i 187 žena koje su većinom radile na poslovima šivanja sjedišta. Ne pristajući da za svoj radu budu plaćene manje od muškaraca, radnice su stupile u štrajk, a za svoju su predstavnicu izabrale Ritu O'Grady koja se u suradnji sa sindikalnim povjerenikom Albertom Passinghamom nastojala za njih izboriti bolje uvjete rada i veće plaće.Ženska prava hoću film je koji oštro osuđuje neravnopravnost spolova i, unatoč tome što temi pristupa iz humorne perspektive, pokazuje stvarnu cijenu borbe za građanska prava. Štrajk Fordovih radnica u Dagengamu doveo je do izglasavanja Zakona o jednakim zaradama 1970 (Equal Pay Act 1970) u britanskom Parlamentu koji je stupio na snagu krajem 1975. godine. Pojam zarada zakonodavac je shvatio vrlo široko te se uz plaće odnosi i na godišnje odmore, mirovine i različite bonuse te tim zakonom zabranio diskriminaciju između muškarac i žena na radnom mjestu.

Film je režirao Nigel Cole koji je svojim dugometražnim igranim prvijencem Saving Grace (2000) privukao veliku pozornost (nagrada publike na festivalu u Sundanceu). Iznimno uspješan bio je i njegov drugi film Djevojke s duplerice (Calendar Girls, 2003) u kojem su u glavnim ulogama nastupile Helen Mirren i Julie Waltersse, a koji govori o također istinitom događaju: sredovječne žene odlučile su pozirati nage za kalendar kako bi pomogle lokalnoj bolnici što je izazvalo veliku pozornost čak i svjetskih menija.

U filmu Ženska prava hoću u glavnoj ulozi nastupa Sally Hawkins koja je svjetsku slavu stekla ulogom vedre i šarmantne Poppy u filmu Samo bez brige (Happy-Go-Lucky, 2008) Mikea Leigha za koju je nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu i Zlatnim globusom. Uz Sally Hawkins u filmu nastupa mnoštvo uglednih britanskih glumaca među kojim su i Rosamund Pike (Barneyjeva verzija, Umri drugi dan), Miranda Richardson (Fantom u operi, Sanjiva dolina) te veteran impresivne filmografije Bob Hoskins (Mona Lisa).


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13826 )