Logo


Naslov članka: Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 09 March 2012 - 23:32:15


Stephen King
Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva
prijevod: Božica Jakovlev
Algoritam, 11/2011.
224 str.
tvrdi uvez
ISBN 978-953-316-009-2
cijena: 139,00 knNeobična podudarnost imaginarija pjesme Roberta Browninga "Childe Roland to The Dark Tower Came", špageti vesterna i "Gospodara prstenova" nagnala je nadobudnog spisatelja-studenta da davne 1970. godine sjedne za pisaći stroj i počne priču o bezvremenskom revolverašu koji slijedi čovjeka u crnom po fantazmagoričnom svijetu velike pustinje, "svijetu koji se razvukao, pa otišao svojim putem".

Stephen King svoje je prve priče o Rolandu Revolverašu objavio 1978. godine kod Eda Fermana, urednika časopisa Fantasy & Science Fiction, tada najcjenjenije mjesečne žanrovske publikacije na engleskom govornom području. Kroz godine te su pripovijetke doživjele nekoliko ukoričenih izdanja, a za to vrijeme Kingova se karijera nošena krilima njegovih hororaca vinula nebu pod oblake. Sve do onog dana kada je jedno od tih izdanja doživjelo sudbinu ostalih Kingovih knjiga i zasjelo na prva mjesta ljestvica najprodavanijih naslova. Nešto više od četiri desetljeća nakon prve rečenice vjerujemo da je King ispričao cijelu priču.

Trenutno se zna za osam književnih nastavaka i osam strip-albuma koji pripovijedaju priču o Rolandu. Nitko ne može garantirati hoće li ih biti još, ali za sada to je sve.


http://www.algoritam.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13799 )