Logo


Naslov članka: Objavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 07 March 2012 - 23:44:14

Danas su objavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2011. godini.


Zagreb, 7. ožujka 2012. - Hrvatsko audiovizualno vijeće na prijedlog Umjetničkog vijeća u sastavu Gorana Tribusona, Ognjena Sviličića (dugometražni igrani film), Lukasa Nole (kratkometražni igrani film), Daniela Šuljića (animirani film), Borisa Greinera (eksperimentalni film), Vladimira Gojuna (kratkometražni i dugometražni dokumentarni film) donijelo je odluku o utvrđivanju liste prioriteta i odluku o raspodjeli sredstava za Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2011. godini.

Na javni poziv ukupno je prijavljen 261 projekt (37 u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, 52 u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, 13 debitantskih dugometražnih igranih filmova, 24 dugometražna igrana filma, 63 kratkometražna igrana filma, 39 eksperimentalnih filmova, 32 animirana filma i jedan dugometražni animirani film).Rezultati Javnog poziva za dodjelu sredstava novinarima su predstavljeni danas, 7. ožujka u velikoj dvorani Hrvatskog audiovizualnog centra. Na presici su bili prisutni ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, umjetinčki savjetnik za dugometražni film Ognjen Sviličić, umjetnički savjetnik za animirani film Daniel Šuljić te Vladimir Gojun, umjetnički savjetnik za kratkometražni i dugometražni dokumentarni film.

Nakon dugotrajnog procesa filtriranja projekata danas su se donijele odluke koje su važne za sljedeću etapu hrvatske audiovizualne industrije. Jako sam ponosan na rezultate: ovo je jedna od onih “berbi” za koju se može reći da se hrvatskoj audiovizualnoj zajednici posrećilo, iako vjerujemo da se ne radi samo o sreći, nego da je kvaliteta projekata rezultat truda i rada, objasnio je svoj dojam o rezultatima Hrvoje Hribar.

Ukupno je za sufinanciranje odobreno šest dugometražnih igranih filmova, jedan debitantski dugometražni igrani film, šest kratkometražnih igranih filmova, devet dugometražnih dokumentarnih filmova, sedam kratkometražnih dokumentarnih filmova, 20 eksperimentalnih filmova i 12 kratkometražnih animiranih filmova i jedan dugometražni animirani film.

Ove godine zaprimili smo velik broj zanimljivih projekata. Nadam se da sam uspio odabrati filmove koji su međusobno različiti po sadržaju i redateljskom pristupu, izjavio je Vladimir Gojun, istaknuti hrvatski montažer i redatelj dokumentarnih filmova svoju selekciju naslova u kategoriji dokumentarnog filma. Kriterij odabira nisu bile samo teme, nego i izvedbena izvrsnost i količina duha. Poklopilo se i to da se ne radi samo o filmovima koji propituju današnje hrvatsko društvo, nego ga nastoje i mijenjati. U selekciji se tako nalaze naslovi u rasponu od aktivističkih filmova pa do intimističkih projekata koji otkrivaju svoj vlasitit svijet, dodao je Hrvoje Hribar.

Odabirom Ognjena Sviličića i Gorana Tribusona sredstvima HAVC-a bit će financirano šest dugometražnih naslova te jedan debitantski. Prilikom procjene naslova koji su došli na natječaj vodili smo se prema nekoliko kriterija. Jedan od njih bio je kvaliteta scenarija, drugi je bio autor, ali također smo bili svjesni da svojim odlukama kreiramo sljedeći period u hrvatskoj kinematografiji. Nastojali smo nastaviti kontinuitet današnjih umjetničkih savjetnika, ali također i čvršće odrediti strukturu hrvatskog filma. Vjerujemo da će naslovi koje smo odabrali uspjeti vratiti publiku u kina i ostvariti zamjetne rezultate na festivalskoj sceni, izjavio je Ognjen Sviličić.

Među odabranim naslovima nalaze se i tri adaptacije zapaženih i uspješnih predložaka: Kauboji Tomislava Mršića adaptacija su megapopularne kazališne predstave Saše Anočića, Čudo u Poskokovoj dragi Rajka Grlića ekranizacija je književnog hita Ante Tomića, dok je Zagonetni dječak Dražena Žarkovića adaptacija još jednog popularnog dječjeg romana iz serijala o Koku, za koji Sviličić kaže da se radi o kvalitetnom naslovu koji će zacijelo privući dječju publiku u kina i ponuditi im kvalitetnu, ali i pametnu zabavu.

Svaki od ovih filmova trebao bi stići do magične granice od 100 000 gledatelja. Bit će to fascinantan repertoar! Izrazito nas veseli da su se hrvatski autori i producenti prijavili s ovako lijepim i rijetko zanimljivim paketom kvalitetnih projekata, dodao je Hribar.

Specifičnost ovogodišnjeg natječaja jest da su odobrena i sredstva za financiranje dugometražnog igranog filma. Cvrčak i Mrvica Darka Bakliže bit će obiteljski film u stilu studija Pixar, realiziranom u tehnici 3D-animacije, a koji se može opisati kao osuvremenjena verzija La Fontaineove basne. Produkcija dugometražnog animiranog filma dugotrajan je film i vjerojatno ćemo ga moći gledati tek za tri godine, dodao je umjetnički savjetnik za animirani film Daniel Šuljić. U kratkometražnom animiranom filmu u velikom su broju zastupljene autorice i debitanti, a Šuljić je izjavio da odobreni projekti imaju potencijala da nastave tradiciju uspjeha po međunarodnim festivalima karakterističnu za domaći kratkometražni animirani film.

Hrvoje Hribar prokomentirao je i selekciju kratkometražnih naslova: Nakon uspjeha filmova kao što su ‘Žuti mjesec’ Zvonimira Jurića, ‘ Zimice’ Hane Jušić te ‘Zagrebačkih priča’ grupe autora, hrvatski je kratkometražni film postao svojevrsni europski brend. Očekivanja su velika, pa je Lukas Nola odabrao samo šest projekata, ali dramaturški savršenih i briljantno uglačanih, koji će dobiti i nešto kvalitetniju financijsku podršku.

Rezultati Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2011 možete pronaći u prilogu.


http://www.havc.hr/userfiles/file/javni_poziv_av_stvaralastvo_0703_2012.pdf
http://www.havc.hr/index_h_box.php
http://www.facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar
http://www.youtube.com/infoHAVC
http://twitter.com/infoHAVC


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13783 )