Logo


Naslov članka: 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 06 March 2012 - 19:38:58

EU PROGRAM - MLADI NA DJELU: PODRŠKA PROJEKTU VIDEO/NEXT NEFORMALNE SKUPINE MLADIH VIDEO POKRET
USKORO PREMIJERA FILMOVA NASTALIH NA RADIONICI VIDEO/NEXT U KINU EUROPA


Svake godine u Hrvatskoj raste broj filmskih festivala koji donose pred hrvatsku publiku filmove iz raznih dijelova svijeta. Također raste broj amaterskih filmskih klubova u kojima njihovi članovi i sudionici koji se nisu završili filmsku akademiju uče kako napraviti i koristiti film kao sredstvo za izražavanje svojih stavova i ideja. Svjesni velikog amaterskog interesa za film Neformalna skupina mladih „Video projekt“ došla je na ideju za pokretanjem projekta „Video/Next“ te provođenjem radionica koje su namijenjene prvenstveno mladima koji nisu imali priliku upoznati se s ovim medijem a imaju želju na nauče nešto novo. Projekt je sufinanciran od strane Europske komisije u sklopu njihovog programa „Mladi na djelu“ . U Hrvatskoj projekte u ime Europske komisije odobrava Agencija za mobilnost i programe Europske unije.„VIDEO/NEXT“ sastojao se od 3 besplatne filmske radionice za različite grupe koje su, svaka na svoj način, marginalizirane. Radionice su pružale priliku svima zainteresiranima da sami po prvi puta sudjeluju u nastanku jednog filmskog projekta. Polaznici su naučili formu pisanja scenarija, baratanje kamerom te osnove montaže. S usvajanjem ovih osnovnih vještina polaznici su u mogućnosti sami vlastitim trudom dalje razvijati svoje znanje i vještinu nastanka filma.

„Ideja radionice bila je pružiti polaznicima mogućnost da nauče nešto novo i da se izraze na jedan novi način i drugačiji medij nego što su to do sada bili u mogućnosti. Ujedno željeli smo pružiti mladima priliku da izraze svoje ideje, vrijednosti i stavove na drugačiji i za njih novi način. Glavna ideja projekta je navesti ljude da razgovaraju i slušaju. Kod medija kao što je film svi koji ga stvaraju prisiljeni su suočiti se sami sa sobom. Moraju naučiti komunicirati na drugačijoj razini, pričajući priču, ali i pokazujući priču, biti otvoreni, iskreni i ranjivi, nauče dijeliti intimu, ali ujedno postati i jači baš zbog toga. Željeli smo dati glas mladim ljudima koji pripadaju manjinskim grupama, dajući im drugačiji, za njih novi medij - film kao oblik komunikacije kroz koji se mogu izraziti i skrenuti pozornost na suvremene društvene probleme svoje skupine i mladih općenito,“ ističe dramaturginja Tena Bošnjaković, voditeljica projekta.

Prva radionica održala se u suradnju sa SOIH-om i „Društvom distrofičara“ u Zagrebu. Rezultat je kratki film o sudionicima radionice koji su istovremeno bili i ispred i iza kamere pokazujući svoju spremnost na izazove unatoč hendikepu. Druga u nizu radionica održana je u romskom naselju sela Kuršanec u suradnji s OŠ „Kuršanec“ i Obiteljskim centrom za Rome. 13 djevojaka provele su 6 dana osmišljavajući zabavnu priču i naučile kako prebaciti tu priču na film. Zadnja radionica održana je na otoku Pagu s mladima grada Paga koji su htjeli pokazati da iako se na prvi pogled čini kako je grad pust ako samo otvorite vrata pronaći ćete ljude koji su vas spremni ugostiti i prihvatiti kao jednog od svojih.

Projekt „VIDEO/NEXT“ nastao je iz potrebe za uzvraćanjem udarca. Pokušaj da se čuje, vidi i napokon djeluje. Mladi danas imaju sve manje izbora i prisiljeni su odustajati od svojih snova i želja. Ako još k tome pripadaju jednoj od nacionalnih ili na drugi način marginaliziranih manjina njihovi izbori su još više suženi.

Neformalna skupina mladih „Video pokret“ organizira premijeru povodom završetka projekta „VIDEO/NEXT“ nastalog u suradnji s Agencijom za mobilnost i programima EU. Premijera će se održati 12.03.2012. u kinu Europa s početkom u 20 sati.


Tena Bošnjaković (Zagreb,1984.)- apsolventica na Akademiji dramskih umjetnosti, odsjek dramaturgije i teorije. Piše i režira dječje predstave (1999.-2001.), radi kao dramaturginja na ispitnim predstavama na Akademiji ( Faydoue: „Gospođina majka je umrla“, 2004.; Moliere „Kritika škole za žene“, Nalješković: “Komedija II“ 2005., te Ionesco: „Lekcija“, 2006.), radi i kao asistentica produkcije i režije video spotova. Dramaturginja je i producentica predstave Marine Petković: „Neka cijeli ovaj svijet ili O.../Pokušaji 7,8,10“ ( izvedena na kazališnom festivalu Akademije dramske umjetnosti „KRADU“ te Festivalu svjetskog kazališta „EUROKAZ“,2008.). 2008. radi kao organizator i producent u kulturnom programu Radija SC i Kulturi promjene u Studentskom centru u Zagrebu. Krajem 2008. godine napravila je produkciju amaterskog kratkometražnog igranog filma „Krivo dijeljenje“ u režiji Tome Zidića u kojem glume Saša Buneta, Ivan Glowtzky, Mirta Zečević, Luka Peroš, Anica Kovačević i drugi (premjera na Danima Hrvatskog filma u Studentskom centru, 2009.). 2008. radi kao dio autorskog tima na stvaranju kratkometražnog dokumentranog filma „Kampanja“ s Dijanom Protić, Ivom Šolić i Ivom Mrkić (premijere: Korčula i KIC, Zagreb 2009.), a 2010. kratki dokumentarni film “Ona koja se kupala na Bačvicama” (premijera: Kino Grič, Zagreb, 2011. i Split 2012.)

Ivanka Bičak


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13771 )