Logo


Naslov članka: Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 06 March 2012 - 19:24:44

USKORO NA PROGRAMU
SLOVENSKA FILMSKA PRIČA O PROSTITUCIJI

‘Slovenka’ Damjana Kozolea od 13. ožujka u kinu Europa. / Najprodavaniji slovenski film u zadnjih 20 godina. / Na premijeru dolaze redatelj Damjan Kozole i glavna glumica Nina Ivanišin.


‘Slovenka’, film slovenskog redatelja Damjana Kozolea, imat će svoju zagrebačku premijeru 13. ožujka, nakon čega kreće u redovnu distribuciju u kinu Europa. Film 'Slovenka' je hrvatska manjinska koprodukcija čiji je koproducent zagrebački '4 FILM', a scenarij uz Damjana Kozolea i Matevža Luzara, potpisuje renomirani hrvatski scenarist i redatelj Ognjen Sviličić.

‘Slovenka’, film o mladoj studentici koja se bavi prostitucijom, prikazan je na brojnim festivalima (Sarajevo FF, Toronto IFF, Raindance FF, Pusan IFF, Warsaw FF, Palm Springs IFF,... ), hvaljen je od kritike, a s kinodistribucijom u više od 40 zemalja postao je najprodavaniji slovenski film u zadnjih 20 godina.U slovenskim se novinama pojavljuje na tisuće oglasa tjedno u kojima mlade djevojke, mahom studentice, nude svoje tijelo za novac. Njihova obitelj i prijatelji ne znaju ništa o njihovom tajnom izvoru prihoda. Jedna od njih je i Aleksandra koja oglašava svoje usluge u novinama pod pseudonimom Slovenka. Aleksandra živi u uvjerenju da će je novac zarađen prostitucijom izvući iz dosade malog grada i odvesti na vrh svijeta.

Screen Daily ovaj film, koji se bavi posljedicama naše kapitalističke stvarnosti, naziva 'inteligentnom metaforom', a Damjan Kozole o svom filmu koji je nastajao pet godina kaže: ‘Slovenka je portret mlade žene koju razdiru oprečni osjećaji prema sebi i svijetu oko sebe. Ona gubi osjećaj za realnost i poštovanje prema vlastitom tijelu, a sve zbog - kako kaže – želje za boljim životom.’

Među glavnim adutima filma svakako je uvjerljiva gluma mlade Nine Ivanišin, za koju je i nagrađena na festivalu Valencia Festival of Mediterranean Cinema.

Na premijeri filma u kinu Europa 13. ožujka prisustvovat će glumica Nina Ivanišin i redatelj Damjan Kozole.Iz kritika:

‘Najsnažnija točka filma glumačka je izvedba Nine Ivanišin’
Variety

‘Mali film koji obuzima i navodi na razmišljanje…’
Exclaim!

‘Nina Ivanišin toliko je uživljena u ulogu, da na trenutke mislimo da gledamo dokumentarac’
http://film-forward.com/


http://www.kinoeuropa.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13769 )